Moskva ni zadovoljna z odnosom Hrvaške. Foto: Reuters
Moskva ni zadovoljna z odnosom Hrvaške. Foto: Reuters
Andrej Plenković
Plenković sprva ni pripisoval večjega pomena odzivu ruskega zunanjega ministrstva. Foto: EPA

Diplomatski spor je izbruhnil po obisku Andreja Plenkovića v Kijevu, kjer je še dejal, da bi lahko bile hrvaške izkušnje z mirno reintegracijo vzhodne Slavonije koristne tudi za Ukrajino.

Na izjave Plenkovića o brutalni agresiji se je odzval urad za informiranje in medije ruskega zunanjega ministrstva, ki je ocenil, da gre za skrb vzbujajoče izjave. Predsednik hrvaške vlade je glede tega nato odgovoril, da gre za mnenje oddelka ruske diplomacije, ki predstavlja nižjo raven.

Ruski veleposlanik na Hrvaškem Anvar Azimov je v pogovoru za hrvaško televizijo N1 pojasnil, da je zaskrbljenost zaradi Plenkovićevih izjav uradno stališče Rusije, ki ga mora Zagreb sprejeti. Sam se ni želel spuščati v komentiranje izjav in je le dejal, da predsednika hrvaške vlade spoštuje kot velikega strokovnjaka.

Ob tem je Azimov še dodal, da ima osebno rad Hrvaško in jo spoštuje, a ga hkrati skrbi prihodnost hrvaško-ruskih odnosov.

"Plenković je predvsem izražal stališče EU-ja glede Krima in vzhodne Ukrajine, a obstaja najmanj deset članic EU-ja, ki ne izpostavljajo zasedbe Krima," je povedal Azimov in poudaril, da je bil odpovedan novembrski hrvaško-ruski gospodarski forum, ker ruski podjetniki niso pokazali interesa, da bi prišli na Hrvaško.

"Ruski podjetniki imajo zelo radi svojo domovino. Ne soglašajo z evropskimi sankcijami proti Rusiji in ne soglašajo s Hrvaško, ko podpira sankcije," je poudaril. "Ni skrivnost, da se je blagovna menjava med Rusijo in Hrvaško skrčila za 50 odstotkov. To je katastrofa," je izjavil in spomnil, da najbolj trpijo hrvaški izvozniki in kmetje.

Azimov je še opozoril, da "do danes nihče ni vložil več v hrvaško gospodarstvo od Sovjetske zveze in Rusije; vložili smo več kot 17 milijard evrov". Po njegovih besedah si Rusija želi izhoda iz krize, v kateri so hrvaško-ruski odnosi.

Kot je še ocenil ruski veleposlanik, Hrvaška že več kot leto dni nima veleposlanika v Moskvi, kar ni normalna situacija, vendar meni, da gre verjetno za tehnično, ne pa politično vprašanje. Izrazil je upanje, da bo Zagreb veleposlanika v Moskvo napotil na začetku leta 2017, ker po njegovih informacijah obstaja "resen kandidat" za ta položaj.