Napetosti na Kosovu ne pojenjajo. Foto: Reuters
Napetosti na Kosovu ne pojenjajo. Foto: Reuters
Nikolić je predsedniški stolček prevzel od Borisa Tadića. Foto: EPA

"Kaj če se Srbi izselijo? Kdo bo sprejel posledice takšnega genocida?" je v intervjuju za britanski časopis vprašal Tomislav Nikolić, nekdaj viden član ultranacionalistične Srbske radikalne stranke. Ob tem je dejal, da je izgon 40.000 ljudi, s katerim se spremeni narodnostna sestava ozemlja, ustreza definiciji genocida.

Srbski predsednik je prepričan, da samo prisotnost Natovih sil na severu Kosova preprečuje, da bi šle oblasti v Prištini tako daleč.

Ostrejši bo od Tadića
Nikolić je ob tem nakazal, da bo v pogajanjih med Beogradom in Prištino zastopal ostrejše stališče od svojega predhodnika Borisa Tadića. Meni namreč, da je morala v dozdajšnjih pogajanjih popuščati le Srbija, zdaj pa bi moralo kompromise sklepati tudi Kosovo. "Koliko kompromisov je do zdaj naredila Priština? Nobenega," je poudaril srbski predsednik. Kot je dodal, Srbija v pogajanjih ni postavljala pogojev.

Ob tem je Nikolić pozval kosovsko predsednico Atifete Jahjaga, naj sprejme, da Priština nikoli ne bo upravljala severnega dela Kosovske Mitrovice. Na vprašanje, ali bi to pomenilo delitev Kosova, je dejal, da ne ve in da tudi pred 20 leti ne bi verjel, če bi mu kdo dejal, da Jugoslavije ne bo več in da se bosta Srbija in Črna gora razšli.

Kosovski premier Hashim Thaci je Nikolićeve navedbe o ogroženosti Srbov v Kosovski Mitrovici zavrnil. "Ne smemo pozabiti, da dve tretjini Srbov živita na jugu Kosova. Ti ljudje so popolnoma vključeni v družbo, imajo samoupravo na lokalni ravni in sodelujejo v vseh ustanovah na nacionalni ravni," je poudaril.