Nikolić je v prvem krogu predsedniških volitev osvojil drugo mesto. Foto: EPA
Nikolić je v prvem krogu predsedniških volitev osvojil drugo mesto. Foto: EPA
V Srbiji obtožbe o volilni prevari

SNS je na parlamentarnih volitvah zmagal z dvema odstotkoma prednosti pred glavnim tekmecem, Demokratsko stranko (DS) srbskega predsednika Borisa Tadića. Nikolićevi nacionalisti brez močnih zavezniških strank ne morejo sestaviti koalicije, za katero pa so se demokrati že dogovorili s Socialistično stranko Srbije (SPS).

"Zalotili smo jih pri kraji volilnih lističev in dokazali bomo, da ravno zaradi tega nismo zmagali s 15 odstotki prednosti," je na zborovanju svoje stranke v Beogradu dejal Nikolić, ki je nato sklical novinarsko konferenco pred srbsko skupščino, na katero je prišel z vrečo, v kateri je bilo 3.000 izpolnjenih glasovnic, ki naj bi jih našli v nekem zabojniku in naj bi izhajale z enega samega volišča.

Prvak nacionalistov trdi, da so so domnevne zamenjave pravih volilnih lističev s ponarejenimi zgodile na voliščih po vsej državi, vendar pa Nikolić ni razkril, od kod mu te informacije o poneverbah.

"Pol milijona za demokrate"
Na omenjenih 3.000 glasovnicah naj bi bilo samo 70 glasov za kandidate vladajočih strank, lažne glasovnice pa so bile po Nikolićevih besedah tiskane na Poljskem in naj bi jih razdelili med člane volilnih komisij iz vladajoče koalicije, ki naj bi jih zamenjali za prave.

Predsednik SNS-a je od volilne komisije, tožilstva in policije zahteval, da preverijo njegove navedbe, pričakuje pa tudi odgovor Tadića, ki je obtožbe o domnevni volilni prevari že zavrnil.

"Glasove so pripisali 500.000 neobstoječim ali mrtvim osebam, ki pa naj bi bile vpisane v volilni imenik, na voliščih pa so glasovali namesto njih," je prevaro že pred tem pred člani svoje stranke opisal Nikolić, ki trdi, da je teh pol milijona "volivcev" glasovalo za Demokratsko stranko, kar je njegovo stranko stalo bolj prepričljive zmage.

Tajnik srbske volilne komisije Veljko Odalović je v odzivu na Nikolićeve trditve dejal, da ga presenečajo trditve posameznih političnih strank, saj je po njegovih besedah volilni proces potekal v celoti transparentno in javno.

V Srbiji obtožbe o volilni prevari