Nikolić je priznal, da so
Nikolić je priznal, da so "nekateri pripadniki srbskega naroda" v Srebrenici zagrešili "velik zločin". Foto: Reuters
Tomislav Nikolić in Boris Tadić
Tudi Nikolićev predhodnik Tadić v Srebrenici ni omenjal genocida. Foto: Reuters

"V Srebrenici ni bilo genocida. V Srebrenici je bil velik zločin, ki so ga zagrešili nekateri pripadniki srbskega naroda, ki jih je treba najti, privesti pred sodišče in kaznovati," je dejal Nikolić v pogovoru za črnogorsko javno televizijo.

Novi srbski predsednik je na vprašanje, ali bo sprejel povabilo muftija Muamera Zurkorlića na obisk v Srebrenico in "obsodil genocid", odgovoril, da se to najverjetneje ne bo zgodilo, ker je to storil že njegov predhodnik. "Če je bil predsednik Srbije Boris Tadić v Srebrenici in obsodil zločin, če je skupščina Srbije obsodila zločin v Srebrenici, zakaj bi jaz to vprašanje stalno pogreval," je dejal in dodal, da je genocid na sodišču težko dokazljiv. Tako Tadić med obiskom Srebrenice leta 2010 kot deklaracija srbske skupščine v povezavi s Srebrenico nista omenila genocida.

"Šešelj izrekel slabe stvari o meni"
O odnosu s svojim nekdanjim strankarskim šefom Vojislavom Šešljem je povedal, da vodje Srbske radikalne stranke sploh ne omenja. "On mi je delal krivico in izrekel veliko slabih stvari o meni. Žalil me je, kolikor je mogel, jaz pa sem samo molčal. Vse sem prenašal. Danes sem jaz predsednik Srbije, njegova stranka pa je pod (parlamentarnim) pragom," je dejal Nikolić.

"Izjava novoizvoljenega predsednika Srbije Tomislava Nikolića prvi dan uradnega prevzema dolžnosti, da v Srebrenici ni bil storjen genocid nad Bošnjaki, je neresnična in žaljiva za Bošnjake, zlasti za preživele žrtve genocida v Srebrenici," se je na Nikolićeve besede odzval Izetbegović.

Predsedujoči predsedstvu BiH-a je opozoril, da takšne izjave resno postavljajo pod vprašaj verodostojnost Nikolićeve javne proevropske retorike in izjav, v katerih se zavzema za korektne odnose v regiji in sodelovanje med sosednjimi državami.

"Nikolić se ni pripravljen soočiti z resnico"
"Zanikanje genocida, ki ga je potrdilo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ni pot sodelovanja in obnove zaupanja, temveč ravno nasprotno - vir novih nesporazumov. Z izjavami o Vukovarju kot 'srbskem mestu' in eksplicitnimi trditvami, da se v Srebrenici ni zgodil genocid, Nikolić na žalost dokazuje, da se še ni pripravljen soočiti z resnico o dogajanju v bližnji preteklosti," je poudaril Izetbegović. Sile bosanskih Srbov so leta 1995 v Srebrenici pobile več kot 8.000 Bošnjakov. Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je pokol označilo za genocid.

Nikolić je že pretekli teden razburil z izjavami, da spoštuje mednarodno priznane meje Hrvaške, da pa naj se Hrvati ne vračajo v Vukovar, ker je bilo to "srbsko mesto". Hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki ga je Nikolić povabil na slovesno inavguracijo 11. junija, je povabilo zavrnil, rekoč da ga v Beograd ne bo, dokler se srbski predsednik ne odreče četništvu.