"Upanje cveti," so ob začetku pandemije covida-19 sporočali cvetličarji v kraju De Kwakel, kjer so zdaj zasegli mamila. Foto: EPA

Policisti so skoraj tri tone kokaina zasegli v četrtek na kmetiji v bližini kraja De Kwakel, ki leži nekaj kilometrov južno od letališča Schiphol.

"Kokain bi na ulici dosegel vrednost 195 milijonov evrov," so sporočili s policije in dodali, da gre za enega največjih zasegov v zgodovini amsterdamske policije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zasegli so tudi 11,3 milijona evrov gotovine in več dragocenih predmetov, kot so draga vina, starodobno vozilo in knjiga o legendi boksa Mohamedu Aliju. Poleg tega pa še šest kosov orožja, strelivo in naprave za štetje denarja.

Aretirali dva človeka

Sorodna novica Belgija vstopna točka za kokain v EU

Med operacijo, ki je sledila dolgotrajni preiskavi, so enega osumljenca aretirali na posestvu, drugega pa pozneje v avtomobilu nedaleč stran, je navedla policija. 54- in 29-letnik ostajata v priporu. Obtožena sta trgovine z drogami, so dodali.

Na policiji so še povedali, da je zaseženi kokain najverjetneje del južnoameriške mamilarske poti. Pričakujejo dodatne aretacije.

Nizozemska je postala glavna pot za tihotapljenje drog, predvsem kokaina, v Evropo, v glavnem prek največjega evropskega pristanišča v Rotterdamu.

Februarja največji zaseg kokaina v Evropi

Belgijska, nizozemska in nemška policija so februarja v racijah v Hamburgu (Nemčija) in Antwerpnu (Belgija) zasegle 23 ton kokaina, namenjenega na Nizozemsko. To je bil največji zaseg kokaina v Evropi do zdaj.