Foto:
Foto:

V Erevanu si je Gül, na povabilo armenskega predsednika Serga Sarkisiana, ogledal nogometno tekmo med Armenijo in Turčijo, za katero je turški predsednik izrazil upanje, da bo prispevala k odpravi ovir, ki delijo oba naroda. Gül je pohvalil pogumno odločitev Sarkisiana, da ga povabi na ogled nogometne tekme.

Anakara in Erevan nimata diplomatskih stikov, ampak še vedno napete odnose zaradi turškega genocida nad armenskim prebivalstvom med prvo svetovno vojno. Armenija trdi, da je bilo takrat ubitih okoli milijon in pol Armencev, medtem ko Turčija vztraja pri stališču, da so bile žrtve na obeh straneh. V znak solidarnosti z Azerbajdžanom, kjer so Armenci podprli separatiste v Gorskem Karabahu, je Turčija zaprla mejo s svojo sosedo.

Güla je ob prihodu pričakalo nekaj sto nacionalističnih protestnikov, ki so na cesti od letališča do prestolnice oblikovali človeško verigo. "Tukaj smo, ker želimo celotnemu svetu povedati, da ne bomo pozabili genocida iz leta 1915. Ne bomo sprejeli Güla ali katerega koli Turka, dokler ne bodo priznali genocida," je dejal eden izmed protestnikov.

G. V.