Za plovila, krajša od 70 metrov, bo uporaba predora brezplačna. (fotografija je simbolična) Foto: EPA
Za plovila, krajša od 70 metrov, bo uporaba predora brezplačna. (fotografija je simbolična) Foto: EPA

Predor bodo lahko uporabljale potniške ladje za križarjenje in tovorne ladje, težke do 16.000 ton. Po napovedih norveške obalne administracije bo gradnja predora Norveško stala okoli 292 milijonov evrov. Norveški minister za promet Ketil Solvik-Olsen je dejal, da zdajšnji morski tokovi in podvodna topografija na jugozahodu norveške obale povzročajo velike valove, zaradi česar je plovbe onemogočena.

Projekt gradnje je več let visel v zraku, zdaj pa so pripravljeni načrti, vključno s finančno konstrukcijo, za njegovo gradnjo. "Veseli smo, da je projekt postal resničen," je dejal minister in napovedal, da se bo s predorom zmanjšal potovalni čas med norveškimi mesti, poroča Guardian.

Vodja projekta Terje Andreassen je pojasnil, da bodo morali izkopati približno osem milijonov ton skal. Gradnja naj bi se začela leta 2019.

Predor bo namenjen predvsem rednim potniškim ladjam, uporabljali pa ga bodo lahko tudi zasebni čolni in druga plovila. Uporaba predora bo za ladje, ki merijo manj kot 70 metrov, brezplačna.