Foto: MMC RTV SLO/EPA
Foto: MMC RTV SLO/EPA

Norveška premierka Erna Solberg se je Romom na Norveškem opravičila za diskriminacijo pred drugo svetovno vojno in po njej, obdobje pa je označila za temno stran norveške zgodovine.

Okoli 500 Romom, ki živijo na Norveškem in od 90. let zahtevajo reparacijo za zločine med drugo svetovno vojno, je obljubila plačilo reparacije, pri tem pa ni navedla višine plačila.

Romom zavrnili vstop v državo
Norveška vlada se je tako odzvala na februarja letos objavljeno poročilo Centra za študije holokavsta in verskih manjšin, v katerem je navedeno, da so Romom na Norveškem, ki so imeli državljanstvo te skandinavske države, v 30. letih prepovedali ponovni vstop v državo, ko so jo zapustili.

Vstop v državo je bil zavrnjen 62 ljudem, katerih življenje se je zato končalo v nacističnih taboriščih. V poročilu je še navedeno, da so vstop v državo zavrnili tudi preživelim Romom, ki v državo niso smeli vstopiti do deset let po koncu vojne. Dogodke med nemško okupacijo države med letoma 1940 in 1945 bo treba sicer še nekoliko bolj proučiti, so sporočili iz centra.

"Rasistična politika izključevanja"
Premierka Solberg je ukrepe takratne vlade označila kot "rasistično politiko izključevanja" in dejala, da je "čas je za spravo z našo temno stranjo zgodovine. Država sprejema svojo odgovornost za napake, ko je bila Romom na Norveškem storjena krivica". Ob tem je obljubila izplačilo reparacije, ni pa bila jasna, kakšna bo višina izplačila okoli 150 Romom, ki še živijo na Norveškem.