Samra in njena prijateljica Sabina sta odrasli na Dunaju, a sta se v zadnjem času radikalizirali. Foto: Interpol
Samra in njena prijateljica Sabina sta odrasli na Dunaju, a sta se v zadnjem času radikalizirali. Foto: Interpol
Za nekatere objavljene fotografije so strokovnjaki že ugotovili, da na njih nista zares pogrešani dekleti. Foto: Facebook
Dekleti išče tudi Interpol. Foto: Interpol

Najstnici bošnjaškega rodu, ki sta odrasli v Avstriji, tam hodili v šolo in obiskovali mošejo v dunajskem drugem okrožju, sta aprila odšli od doma in se pridružili pripadnikom IS-ja v Siriji. "Nima smisla, da naju iščete. Zdaj služiva Alahu in bova umrli zanj," sta zapisali v poslovilnih sporočilih staršem.

Svojci deklet za izginotje Samre in Sabine krivijo radikalnega imama Ebuja Tejmo, saj sta dekleti malo pred izginotjem obiskali njegovo mošejo, mediji pa poročajo, da naj bi se radikalizirali prek mladih Čečenov, s katerimi sta se družili.

V Siriji naj bi nato dekleti po poročanju avstrijskih medijev po hitrem postopku poročili s čečenskima borcema, ki se borita na strani IS-ja, kmalu zatem zanosili in zdaj živita v Raki, mestu pod nadzorom IS-ja na severu države.

"Dovolj imava"
Pred dnevi sta se prvič oglasili družinama in starše prosili, naj jima pomagajo iz Sirije. "Naredili sva veliko napako. Dovolj imava življenja z džihadisti in IS-jem," sta zapisali dekleti, ki pravita, da sta siti brutalnosti IS-ja.

A pot domov bo morda za njiju precej težja kot pot v džihadistični "raj na Zemlji", kot sta označili samooklicani IS-jev kalifat. Avstrijska zakonodaja namreč njune vrnitve ne dovoljuje. "Ko enkrat odidejo, se je vrniti v Avstrijo skoraj nemogoče," je povedal tiskovni predstavnik avstrijskega ministrstva za notranje zadeve Karl-Heinz Grundböck.

In dekleti oblastem nista dali nobenega razloga, da bi ju obravnavali kaj bolj milostno. Najstnici sta namreč pred kratkim na družbenih omrežjih odkrito pozivali vrstnike, naj se pridružijo borcem IS-ja. Pozivom sta dodali fotografije, na kateri držita avtomatski puški, in pripise, kot je "Smrt je naš cilj", ter s tem postali "nova obraza džihada".

V Avstriji ju zato obravnavajo kot pripadnici nasilnega gibanja džihadistov, čeprav obveščevalne službe menijo, da so islamisti njune profile na družbenih omrežjih preprosto izkoristili v propagandne namene, številne fotografije pa naj bi bile zmontirane.

Iz Avstrije v Sirijo
Policija se boji, da IS izkorišča najstnici za rekrutiranje še več žensk v svoje vrste. Pred kratkim so tako prijeli še dve najstnici, ko sta skušali prečkati avstrijsko mejo in se pridružiti islamistom.

Zadnja novica se je pojavila nekaj tednov za tem, ko so mediji poročali, da je bila ena izmed deklet v Siriji ubita. A teh navedb niso nikdar uradno potrdili.

V vrstah skrajnih islamistov naj bi se bojevalo okoli 130 posameznikov iz Avstrije. Več kot polovica izmed njih izvira iz kavkaške regije, v Avstriji pa imajo stalno bivališče.