Na bojiščih v Siriji naj bi se borilo več slovenskih državljanov. Foto: Reuters
Na bojiščih v Siriji naj bi se borilo več slovenskih državljanov. Foto: Reuters
V Siriji padel Slovenec?

Policija je sporočila, da so prejeli informacije, da naj bi na območju Sirije umrl slovenski državljan, a jim informacij zaradi razmer na območju ni uspelo potrditi. Prav tako niso prejeli uradnega obvestila o tem, ali je bil Slovenec ubit na bojišču.

Tudi vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je pojasnil, da novice ne morejo potrditi, saj je zaenkrat vse na ravni domnev, brez uradne potrditve, zato se s tem doslej niso ukvarjali. Pojasnil je, da bi za ukrepanje konzularnega sektorja MZZ, kot je npr. obveščanje svojcev, najprej morala priti ustrezna informacija oziroma potrditev s strani sirskih oblasti, ki pa je ni bilo. Šter misli, da tudi ni bilo prošnje za pomoč s strani svojcev ubitega oz. pogrešanega Slovenca.

V Sirijo za boj proti Asadovemu režimu
Slovenec, ki naj bi umrl v Siriji, naj bi bil po neuradnih podatkih star nekaj več kot dvajset let, v Sirijo pa se je odpravil okoli novega leta, da bi se pridružil upornikom, ki so se borili proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. V Sirijo naj bi odšel s še štirimi Slovenci, ki pa so se že vrnili. Umrl naj bi že aprila letos.

Kot je za Dnevnik poročala Petra Prešeren, naj bi mladenič, ki se je že pred časom spreobrnil v islam in sprejel muslimansko ime Jusuf, veljal za mirnega in tihega fanta, zato je bil njegov odhod še toliko večje presenečenje.

V Siriji še dva Slovenca
Kot je znano do zdaj, naj bi se v Siriji borila dva Slovenca, Boštjan Skubic in Rok Žavbi, ki je za TV Slovenija povedal, da je šel v Sirijo, da bi pomagal upornikom, ki so se borili proti Al Asadovemu režimu. Za zdaj še ni znano, ali se je v Sirijo odpravilo še več slovenskih državljanov.

Kot je še poročala Prešernova, so z ministrstva za pravosodje sporočili, da za zdaj ne nameravajo spremeniti zakonodaje v skladu z resolucijo Združenih narodov tako, da bi preprečili financiranje in novačenje slovenskih državljanov za boje v tujini ter jih onemogočili, da zapustijo državo. Na ministrstvu menijo, da je naša zakonodaja dovolj učinkovita, zaradi nekaterih nejasnosti v praksi pa se bodo posvetovali z vrhovnim državnim tožilstvom.

Sova domnevne skrajneže opazuje že od leta 2011
Kot smo že poročali, naj bi slovenska varnostno-obveščevalna služba Sova že leta 2011 vzela pod drobnogled dve islamski kulturni društvi, ki naj bi bili prav zaradi svojega radikalizma v sporu s slovensko islamsko skupnostjo. Po ugotovitvah agencije naj bi v ti dve društvi prihajali številni skrajni islamski pridigarji, ki zagovarjajo nasilje nad Zahodom. Takrat je v sporočilu zapisala, da skrajni islamisti ne pomenijo nobene nevarnosti za državo, čeprav bi se to lahko tudi spremenilo.

Vlada naj bi tudi na eni izmed junijskih sej dobila strogo zaupno poročilo, v katerem je pisalo, da Sova budno opazuje okoli 15 ljudi, med katerimi so Slovenci, ki so se spreobrnili v islam, in slovenski državljani, katerih predniki prihajajo iz nekdanje Jugoslavije. Informacije, naj bodo pozorni na te domnevne islamske skrajneže, naj bi dobili od avstrijskih obveščevalnih organov, delovali pa naj bi v Ljubljani in na Jesenicah.

V Siriji padel Slovenec?