Anthony Becciu. Foto: EPA
Anthony Becciu. Foto: EPA

Sardinka Cecilia Marogna naj bi z računa vatikanskega državnega tajništva, kjer je njen znanec, kardinal Becciu, do junija predlani služil kot substitut za splošne zadeve, prejela pol milijona evrov – in to na račun svojega podjetja v Sloveniji. Domnevno naj bi denar porabila za nakup torbic in luksuznih artiklov. Popoldne smo z njo tudi sami govorili: "Prejela sem točno 500.000 evrov, in to, če se ne motim, v štirih ali petih obrokih. Ti so na račun prišli z navedbo namena: Prispevek za humanitarne operacije. Vatikan nima davčnega sistema, kot je, denimo, italijanski, zato nisem imela pogodbe ali česar koli na papirju. Nisem torej mogla točno ovrednotiti, kateri del tega denarja je plača zame. Seveda sem ga lahko uporabljala tudi za zasebne namene."

Pravi, da je kardinala Becciuja spoznala pred petimi leti, na lastno pobudo – in ponudila svoje domnevne kompetence na področju geopolitičnih analiz. Imela naj bi tudi dovolj dobro mrežo poznanstev za preprečevanje varnostnih groženj, v katerih bi se lahko znašle vatikanske nunciature in cerkvene misije po Afriki. Priznala je, da ji je Vatikan lani nakazal pol milijona evrov na račun podjetja v Sloveniji, porabila pa naj bi ga za svoje delovne operacije – tudi za, denimo, nakupe daril za žene afriških vplivnežev – in tudi zase, saj naj ne bi nikjer pisalo, kolikšen delež od nakazanega zneska je njena plača. Vprašali smo tudi, zakaj prav v Sloveniji, in odgovor je bil nekoliko čuden, poslušajmo. "To podjetje sem odprla v Sloveniji zaradi geopolitičnih razlogov, saj sem že lep čas vedela, da bo naslednji sod smodnika počil na Balkanu."

Cecilia Marogna dodaja, da je denar zaslužila z obveščevalnim delom, s katerim da je po Afriki preprečevala nevarnosti, v katerih bi se lahko znašle vatikanske nunciature in cerkvene misije. Mi smo preverili, da podjetje Cecilie Marogna dejansko obstaja. Imenuje se LOGSIC, d. o. o., humanitarne dejavnosti, d. o. o., ki ima svoj sedež na Dunajski 51 v Ljubljani. Kolegi s televizije Italia Uno so pred dnevi obiskali tudi Dunajsko 51 v Ljubljani, kjer pa so našli samo nabiralnik z imenom podjetja.

Bilanca poslovanja za leto 2018 izkazuje samo 7500 evrov ustanovnih sredstev. Bilance za lani podjetje ni oddalo: Marogna pravi, da zato, ker njen LOGSIC ni izdajal faktur, saj da je promet potekal samo prek pologov in dvigov na bankomatih. Vprašali smo jo, ali je imela tudi kakšnega slovenskega pomočnika. Takole nam je odgovorila: "Zatekla sem se k zelo poštenemu poslovnemu svetovalcu, ki mu je ime Bojan Kurinčič. Poslovni svetovalec iz Ljubljane je. Ukvarja se z vzpostavljanjem podjetij."

Izbrskali smo še, da je podjetje imelo dva računa: enega, pri Unicreditu, je že zaprlo; nakazila iz Vatikana pa naj bi se pretakala prek drugega računa, pri Deželni banki Slovenije. Kam vse je denar odtekal in za kaj, nocoj odkrivajo kolegi popularne preiskovalne televizijske oddaje Le Iene. "Vse mogoče smo našli: nakupe pri Versaceju, pri Ferragamu … Pa ne za drobiž. Samo en primer vam dam: našli smo izdatek, visok okoli 10.000 evrov, za nakup enega samega fotelja znamke Frau," pravi Gaetano Pecoraro, preiskovalni novinar oddaje Le Iene na sporedu Italia 1 in eden od avtorjev, ki trdi, da lahko vse dokaže z dokumenti.

Nov finančni škandal v Vatikanu
Finančni škandal v Vatikanu