Oporišče Futenma leži med šolami, bolnišnicami in trgovinami. Foto: EPA
Oporišče Futenma leži med šolami, bolnišnicami in trgovinami. Foto: EPA
Takeši Onaga
Guverner Okinave Takeši Onaga nasprotuje prisotnosti ameriške vojske na otoku. Foto: EPA

Igrišče te osnovne šole se nahaja blizu zračnega oporišča ameriških marincev Futenma. S helikopterja je padlo osem kilogramov težko okno s kovinskim okvirjem, veliko meter in pol. Na igrišču se je v času dogodka nahajalo okoli 50 otrok, lažje poškodovan pa je bil 10-letni deček. Zadeli so ga kamenčki, ki so se ob padcu okna odbili od tal.

Okno je padlo s transportnega helikopterja CH-53E, dogodek pa je obnovil skrbi glede (ne)varnosti. Japonska vlada in lokalne oblasti na Okinavi so že leta v sporu zaradi ameriškega oporišča, ki je na otoku. Prebivalci namreč menijo, da nosijo prevelik del bremena ameriške prisotnosti na Japonskem. Otočje Okinava, katerega največji otok nosi enako ime, gosti 75 odstotkov ameriških vojaških objektov in več kot polovico od okoli 47.000 ameriških vojakov na Japonskem, ki so tam ostali po koncu ameriške zasedbe Japonske po drugi svetovni vojni.

Iz japonske vlade so sporočili, da takšni dogodki povzročajo zaskrbljenost ne le med ljudmi, povezanimi s šolo, ampak med prebivalci Okinave na splošno. Vlada se bo ustrezno odzvala po tem, ko bo prejela pojasnilo ameriških predstavnikov, sporočajo iz Tokia.

Ameriški marinci na Okinavi so sporočili, da se je helikopter takoj po incidentu vrnil v oporišče, posadka pa je incident prijavila. "Poročilo jemljeno skrajno resno in preiskujemo vzrok incidenta v tesnem sodelovanju z lokalnimi oblastmi," sporočajo. "To je obžalovanja vreden dogodek in opravičujemo se za povzročeno zaskrbljenost," še dodajajo v ameriški vojski.

Ljudi skrbijo nesreče in jezijo zločini
Oporišče Futenma leži med šolami, bolnišnicami in trgovinami, lokalne prebivalce pa skrbijo možne letalske nesreče. Oktobra je ameriški helikopter CH-53E zasilno pristal in zgorel na vadbišču ameriške vojske na severu Okinave. Nihče ni bil poškodovan. Otočani so jezni tudi zaradi zločinov, ki jih delajo ameriški vojaki.

Guverner Okinave Takeši Onaga je vodil kampanjo za umik oporišča z otoka, vlada v Tokiu pa predlaga njegov premik v manj naseljen del otoka.