Foto:  Pixabay
Foto: Pixabay

Iz središča mesta bodo umaknili vse zabojnike, druge stanovanjske soseske pa bodo morale same poskrbeti za nabavo skladišč za zabojnike ali ključavnice.

Zbiranje in ločevanje odpadkov je velika težava glavnega hrvaškega mesta Zagreba že desetletja. Na zadnjih lokalnih volitvah pred letom in pol je zelena koalicija na čelu z zdajšnjim županom Tomislavom Tomaševićem obljubljala, da bo zabojnike umaknila z mestnih ulic.

V strogem mestnem središču tako načrtujejo gradnjo podzemnih zbiralnikov, za kar bodo potrebovali nekaj mesecev. Do takrat pa naj bi meščani mešane komunalne odpadke odlagali kar v posebnih vrečah na zbirališča po mestu med 20. in 22. uro zvečer.

Prebivalcu središča mesta Saši Novkoviću je ta model všeč, drugi menijo, da bo šele zdaj kaos, ko bodo mestne ulice polne smeti. Meščani bodo po novem enotne vreče za mešane komunalne odpadke morali kupovati, vsi pa bodo poleg tega plačevali še enako ceno odvoza odpadkov, to je slabih šest evrov na mesec.

Zagrebčani, ki ne živijo v strogem mestnem jedru, pa bodo morali sami plačati skladišča za zabojnike ali posebne ključavnice.

Slavica iz Novega Zagreba pravi, da so ta skladišča predraga, njihov stanovanjski blok je dobil ponudbo za skoraj šest tisoč evrov za ograjo, v kateri bi stali zabojniki. Zato večina prebivalcev še ni pripravljena na nova pravila zbiranja odpadkov, menijo, da mestne oblasti niso pripravile potrebne infrastrukture. Te bodo sprva kršilce novih pravil le opozarjale, kmalu pa tudi kaznovale.