Dobro razpoložena nova britanska premierka Theresa May z možem Philipom pred sedežem britanske vlade na Downing Streetu 10. Foto: Reuters
Dobro razpoložena nova britanska premierka Theresa May z možem Philipom pred sedežem britanske vlade na Downing Streetu 10. Foto: Reuters
Theresa May
Mayeva je mandat za sestavo vlade sprejela od kraljice Elizabete. 59-letna Mayeva je tako nova najmočnejša figura britanske politike. Zadnjih šest let je bila ministrica za notranje zadeve. Foto: Reuters
Boris Johnson
Nekdanji župan Londona Boris Johnson po imenovanju za zunanjega ministra prihaja na sedež vlade. Foto: EPA
David Cameron
Zdaj že nekdanji britanski premier David Cameron skupaj z ženo Samantho in tremi otroki pozira pred vrati zgradbe na Downing Street 10, sedežu britanske vlade, kjer je družina preživela zadnjih šest let. Foto: Reuters
Mayeva nasledila Camerona na čelu britanske vlade

59-letna Mayeva je tako postala druga ženska po "železni lady" Margareth Thatcher, ki je prevzela položaj predsednice britanske vlade. Mayeva je že predstavila nekatere svoje najožje sodelavce.

Nova vlada se bo prvič sestala 19. julija
Dozdajšnji Cameronov finančni minister George Osborne je odstopil, tako da ga je zamenjal Philip Hammond, ki je bil pred tem minister za zunanje zadeve. Ta položaj pa je zasedel kontroverzni Boris Johnson, nekdanji župan Londona in vnet zagovornik brexita. Amber Rudd je bila imenovana za notranjo ministrico, Michael Fallon pa je ohranil položaj obrambnega ministra.

Mayeva bo vlado preoblikovala do petka, ta pa se bo prvič sestala 19. julija.


Brexit? Kos bomo izzivu

Mayevo čaka težka naloga - uresničiti brexit oziroma izpogajati nov odnos z EU-jem. "Vem, da bomo, ker smo Velika Britanija, kos izzivu. Ko bomo zapustili EU, si bomo izborili novo pozitivno vlogo v svetu. VB bomo naredili za državo, ki ne dela le za privilegirane, ampak za vsakogar od nas. Če prihajaš iz navadne delavske družine, je življenje veliko manj varno, kot se zavedajo mnogi v parlamentu," je odločna Mayeva. Pogajanja o izstopu VB iz EU-ja bo na novoustanovljenem ministrstvu vodil David Davis, vnet zagovornik brexita, ki je že dejal, da si mora Združeno kraljestvo pred začetkom pogajanj "vzeti čas".

Mayeva letos še ne načrtuje pogajanj z EU-jem
V Bruslju sicer pričakujejo, da bo nova vlada čim prej sprožila uradni postopek za izstop države iz EU-ja, a je Mayeva že dala vedeti, da pred koncem leta ne namerava začeti formalnih pogovorov o izstopu. Mayjeva se bo s ključnimi voditelji EU-ja verjetno srečala že v začetku septembra na srečanju držav skupine G20, z vsemi voditelji drugih 27 držav članic EU pa se bo srečala 20. in 21. oktobra na vrhu EU. Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, nemška kanclerka Angela Merkel ter Washington in Moskva so že izrazili pričakovanje na dobro sodelovanje z Mayevo.

Cameron: Služenje državi velika čast
Že pred tem se je s položaja poslovil Cameron. "Bilo mi je v največjo čast, da sem služil tej državi kot premier. Moja edina želja je nadaljnji uspeh te velike države, ki jo imam tako rad. Verjamem, da bo Theresa močna in stabilna voditeljica," je povedal 49-letni Cameron, ki z mesta predsednika vlade odhaja po šestih letih in 62 dneh. Za njegov premierski položaj je bil "usoden" izgubljeni referendum o obstanku Velike Britanije v Evropski uniji.

Ostanimo tesno povezani z EU-jem
Cameron je v sredo popoldne v Buckinghamski palači ponudil odstop kraljici Elizabeti in tako tudi uradno končal vodenje vlade. Cameron je že pred tem v sredo dopoldne v svojem zadnjem, 182., nagovoru poslancem v britanskem parlamentu med drugim dejal, da je bilo v času njegovega vodenja vlade veliko izjemnih trenutkov in da je odgovoril na približno 5.500 vprašanj poslancev. Svoji naslednici Mayevi, ki ji je čestital in jo označil kot "izvrstno pogajalko", je svetoval, naj ostane čim tesneje povezana z EU-jem, saj bo to koristilo ekonomiji in varnosti Velike Britanije.

Ključen dostop do enotnega trga
"Rokavski preliv se po našem odhodu iz EU-ja ne bo razširil in prizadevati bi si morali za tak odnos, ki bi bil dober za Združeno kraljestvo,
" je poudaril Cameron. Po njegovih besedah je ključnega pomena, da bodo britanska podjetja še naprej imela "ustrezen dostop do enotnega trga".

Zaploskali so mu konservativci in laburisti
Cameron je ob koncu svojega govora požel stoječe ovacije tako "svojih" konservativcev kot tudi opozicijskih laburistov. Vodja laburistov Jeremy Corbyn pa se mu je zahvalil in dejal, da se s premierjem v marsičem ni strinjal, da pa je zadovoljen z njegovim delom v preteklih šestih letih. Pohvalil je tudi Cameronovo podporo porokam istospolno usmerjenih.

Mayeva nasledila Camerona na čelu britanske vlade