Kenny ima le tri tedne časa, da evropske kolege prepriča o omilitvi pogojev obsežnega posojila. Foto: EPA
Kenny ima le tri tedne časa, da evropske kolege prepriča o omilitvi pogojev obsežnega posojila. Foto: EPA

Vladna koalicija se je oblikovala zelo hitro, saj so volitve potekale pred slabimi desetimi dnevi, na njih pa je prepričljivo slavila Fine Gael, ki je osvojila 76 od skupno 166 sedežev v parlamentu. Dobro so se odrezali tudi laburisti s 37 poslanci in nacionalistični Sinn Fein s 13 poslanci, ki so tako dosegli najboljše rezultate do zdaj.

Velik poraz je doživela do zdaj vladajoča stranka Fianna Fail premierja Briana Cowena, ki jo mnogi na Irskem krivijo za skorajšnji bankrot nekdanjega keltskega tigra, zaradi česar je bil Dublin prisiljen sprejeti stroge varčevalne ukrepe v zameno za 85 milijard evrov pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Nova vladna koalicija se je zavezala, da bo ostala zvesta že sprejetim proračunskim ciljem, vendar pa bo skušala svoje evropske partnerje prepričati v milejše pogoje za posojila. Kenny je pod velikim pritiskom domače javnosti, ki od novega premierja pričakuje, da bo dosegel znižanje obresti za posojila in od Bruslja pridobil več časa za prestrukturiranje svojih bank, še preden se bodo evropski voditelji na vrhu 25. in 26. marca dogovorili o skupnem reševanju dolžniške krize.

"Nič ni zastonj"
Kenny je izrazil zaskrbljenost, da bo dogovor o finančni pomoči privedel do bankrota irskega gospodarstva, vendar so mu njegovi evropski kolegi iz vrst desnosredinskih strank na srečanju v Helsinkih prejšnji teden dali jasno vedeti, da ne bo nobenih "zastonj kosil". Vseeno so v izjavi za javnost izrazili pripravljenost na "periodično ponovno ovrednotenje" pogojev mednarodne pomoči.

To Dublinu vliva nekaj upanja, a se irski politiki hkrati zavedajo, da bo treba ponuditi nekaj v zameno, in glavna žrtev bi bil lahko davek na prihodke podjetij, ki je z 12,5 odstotka daleč najnižji med državami s skupno evropsko valuto, zaradi česar po mnenju nekaterih držav Irska predstavlja nelojalno konkurenco.