Novozelandci se že lahko vračajo v Avstralijo, v obratni smeri pa bo to mogoče prihodnje leto. Foto: Reuters
Novozelandci se že lahko vračajo v Avstralijo, v obratni smeri pa bo to mogoče prihodnje leto. Foto: Reuters

Za odziv na covid-19 pristojen minister Chris Hipkins je sporočil, da se bodo lahko Novozelandci, ki so obstali v Avstraliji, začeli vračati domov v sredini januarja, od drugod pa mesec dni pozneje, natančneje 13. februarja.

Tuji državljani pa bodo morali za obisk države v skladu s predstavljenim načrtom počakati do 30. aprila. "Zavedamo se, da je težko, a konec močno omejenih potovanj je zdaj na vidiku," je novinarjem povedal Hipkins.

Nova Zelandija je svoje meje zaprla marca lani, za vse, ki so v državo prispeli iz tujine, pa je bila obvezna dvotedenska karantena v posebej za to namenjenih hotelih. To obdobje so nedavno skrajšali na sedem dni.

Cepljenje, test in še samoizolacija

Glede na nov režim, ki ga je predstavil Hipkins, bodo morali potniki ob prihodu še vedno za sedem dni v domačo samoizolacijo. Za vstop v državo bodo poleg tega morali pokazati potrdilo o polnem cepljenju, negativen izvid testa na okužbo in izjavo, da predtem niso bili v državi z visokim tveganjem.

Vlada se je za domačo samoizolacijo spremembo odločila pod pritiskom Novozelandcev, ki živijo v tujini in so imeli velike težave z rezervacijo mest v obremenjenem sistemu hotelskih karanten. Strani lokalnih medijev so redno polnila poročila o ljudeh, ki niso mogli na obisk k umirajočim sorodnikom, ker ni bilo razpoložljivih sob.

Kot je danes še dejal Hipkins, se zavedajo, da si veliko Novozelandcev želi odprtih mej za božič, a to ni realistično. "Svetovna pandemija se nadaljuje, številke naraščajo v Evropi in drugih delih sveta," je dejal.

Nakazal je možnost, da bi v okviru posebnih dogovorov mednarodni študentje in Avstralci lahko potovali v državo že pred 30. aprilom prihodnje leto, a zagotovil za to po njegovih besedah ni.

Velik izbruh avgusta

Nova Zelandija je svoje meje zaprla marca leta 2020. Sprva so bili v boju proti virusu zelo uspešni, nato pa so avgusta letos doživeli velik izbruh različice delta. Država je dolgo časa je sledila t. i. ničelni strategiji, a sčasoma je morala premierka Jacinda Ardern vendarle priznati, da ta zaradi bolj nalezljive različice delta ni več realna. "Skoraj nobena država se ni izognila različici delta in Nova Zelandija ni bila izjema. Lahko pa smo izjema v tem, kako dobro zmanjšamo virus in pred njim zaščitimo svoje ljudi," je dejala takrat.

Nova Zelandija kljub temu po vsem svetu velja za zgled v boju proti pandemiji. Doslej so v petmilijonski tihooceanski otoški državi potrdili skupno 10.600 okužb in 40 smrti covidnih bolnikov.