Foto: Reuters
Foto: Reuters

V izjavi iz obeh predsedniških uradov so sporočili, da sta voditelja v 15-minutnem telefonskem pogovoru poudarila skupne vrednote – svobodo, demokracijo in človekove pravice. Pavel je tudi dejal, da se želi v prihodnosti srečati s Caj.

Večina držav se izogiba javnim stikom s Tajvanom na najvišjih ravneh, da ne bi sprožile spora s Kitajsko, ki od mednarodne skupnosti pričakuje spoštovanje politike ene Kitajske in zahteva priznanje njene suverenosti nad otokom, kar pa demokratično izvoljena vlada v Tajpeju zavrača.

Caj je izrazila upanje, da bo Češka pod predsednikovanjem Pavla še naprej sodelovala s Tajvanom in spodbujala tesno partnerstvo. "Dvostransko sodelovanje med Tajvanom in Češko je tesno in dobro," je sicer odnose označila tajvanska predsednica.

Peking: Pavel se je zavezal načelu ene Kitajske

Kitajsko zunanje ministrstvo je že ob napovedi telefonskega pogovora od češke strani zahtevalo pojasnila. "Kitajska stran nasprotuje temu, da bi države, s katerimi ima diplomatske vezi, sodelovale v kakršni koli obliki uradne izmenjave s tajvanskimi oblastmi. Novoizvoljeni češki predsednik Pavel je med volilnim obdobjem odkrito dejal, da je treba spoštovati načelo 'ene Kitajske'," je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Močno prozahodno usmerjeni upokojeni general Pavel je na predsedniških volitvah konec tedna prepričljivo zmagal proti nekdanjemu premierju Andreju Babišu. Predsedniški položaj bo prevzel na začetku marca in nasledil dozdajšnjega predsednika Miloša Zemana, ki je bil znan po svoji prokitajski drži in se je še ta mesec pogovarjal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, s katerim sta poudarila "osebni prijateljski" odnos.

Tako kot večina držav tudi Češka nima uradnih diplomatskih odnosov s Tajvanom, a sta se obe strani zbližali v zadnjem času, ko Peking krepi vojaške grožnje otoku, Tajpej pa išče nove prijatelje v vzhodni in srednji Evropi.

Desnosredinska češka vlada je dejala, da želi poglobiti sodelovanje z demokratičnimi državami v indijsko-pacifiški regiji, vključno s Tajvanom, in si prizadeva tudi za "revizijo" vezi s Kitajsko.