Namesto Michelle Alliot-Marie bo francosko zunanjo politiko vodil Alain Juppé. Foto: EPA
Namesto Michelle Alliot-Marie bo francosko zunanjo politiko vodil Alain Juppé. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Sarkozy je izkoristil trenutek odstopa zunanje ministrice, zdaj pa upa, da bo njegova poteza naletela na odobravanje. Foto: EPA

Zunanja ministrica Michelle Alliot-Marie je v nedeljo zvečer po vrnitvi iz Kuvajta predsedniku Sarkozyju podala odstopno izjavo, tako pa se je odločila zaradi kritik zaradi svojih spornih povezav z nekdanjimi oblastmi v Tuniziji. Zunanja ministrica je bila pred tedni tarča kritik zaradi spornih stikov in poslovnih družinskih povezav z nekdanjim tunizijskim predsednikom Zinom El Abdinom Ben Alijem.

Ko so se v Tuniziji že začeli protivladni protesti, je ministrica tam še preživljala zasebne počitnice, medtem pa je uporabila letalo nekega poslovneža, tesno povezanega z Ben Alijem, in po telefonu osebno govorila s predsednikom. Pozneje so na dan prišli še sporni poslovni interesi njene družine v Tuniziji.

Juppé že bil zunanji minister
Za novega zunanjega ministra je Sarkozy imenoval Alaina Juppéja, v šestminutnem nagovoru Francozom pa je povedal, da bo obrambno ministrstvo prevzel vodja njegove stranke v senatu Gerard Longuet. Juppé ima že dolgo politično kariero, saj je francosko zunanje ministrstvo že vodil med letoma 1993 in 1995, med predsedovanjem Jacquesa Chiraca pa je bil med letoma 1995 in 1997 tudi predsednik vlade. Je izkušen politik, ki je bil leta 2004 že obsojen zaradi poneverb denarja javnih skladov, a je kljub temu med Francozi izjemno priljubljen.

Fillon zaradi svoje "napake" ne bo odstopil
Sicer pa Sarkozy, ki je takoj sprejel odstop zunanje ministrice, ni polemiziral dejanj premierja Francoisa Fillona, ki je na povabilo nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka tik pred protesti dopustoval v Egiptu, Mubarak pa je njemu in njegovi družini plačal novoletne počitnice ob Nilu ter mu tudi posodil vladno letalo za oglede.

Še več, kot poroča Le Monde, je premier Fillon dejal, da ministrica ni storila nobene napake. "Odločitev, ki jo je ministrica sprejela, ni moralna odločitev, pač pa je politična odločitev," je zatrdil Fillon in dodal, da bi s predsednikom Sarkozyjem raje videla, da ministrica ostane v vladi, a da bosta spoštovala njeno odločitev, saj je polemika okoli njenega počitnikovanja v Tuniziji postala nevarna za podobo Francije.

Bo Sarkozy arabske nemire izkoristil v svojo korist?
Sarkozy je v sinočnji izjavi, ki so jo prenašale televizijske in radijske postaje, poleg kadrovskih napovedal tudi vsebinske spremembe v francoski zunanji politiki, ki so jih sprožili prav nemiri in spremembe v arabskem svetu. Sarkozy upa, da mu bo uspelo s postavitvijo enega najbolj kredibilnih francoskih politikov ponovno vzpostaviti zaupanje v francosko diplomacijo in dvigniti svojo priljubljenost v času, ko Francija predseduje skupini G20.

Francoski predsednik je povedal, da so spremembe v arabskem svetu zgodovinske, in zagotovil, da se Francozi ne smejo bati sprememb, saj so utemeljene na vrednotah, ki so jim blizu, to pa so človekove pravice in demokracija. Sarkozy je v nagovoru ponovil, kar je povedal že v petek, da mora Gadafi zapustiti položaj, in se ob tem zavzel za enoten nastop držav članic Evropske unije glede razmer v Libiji.