78-letni Joseph Ratzinger je postal papež Benedikt XVI. Foto: EPA
78-letni Joseph Ratzinger je postal papež Benedikt XVI. Foto: EPA
Bel dim iz Sikstinske kapele.
Dim, ki se je obarval v belo, je prvi sporočil, da so kardinali izbrali papeža. Foto: EPA
Joseph kardinal med obredi velikega petka predaja križ pokojnemu papežu Janezu Pavlu II.
Joseph Ratzinger je od svojega predhodnika prevzel težko breme vodenja Rimskokatoliške cerkve. Foto: EPA
Veselje na Trgu svetega Petra.
Množica na Trgu svetega Petra navdušeno proslavlja izvolitev Benedikta XVI. Foto: RTV Slo
Zvonovi bazilike svetega Petra so naznanili papeževo izvolitev.
Ugibanj o barvi dima je bilo ob začetku donenja vatikanskih zvonov konec. Foto: EPA
Dosedanji perfekt kongragacije za nauk vere Joseph Ratzinger.
78-letni Joseph Ratzinger na balkonu bazilike sv. Petra prvič kot papež pozdravlja vernike. Foto: EPA
Poln Trg svetega Petra
Verniki so povsem napolnili Trg svetega Petra. Foto: RTV Slo

78-letni papež je v nagovoru 100.000-glavi množici na Trgu svetega Petra z balkona bazilike svetega Petra prosil, naj molijo za njegov pontifikat, nato pa je podelil blagoslov urbi et orbi.


Priporočamo ogled fotozgodbe o papežu Benediktu XVI.

"Po velikem papežu Janezu Pavlu II. so kardinali izbrali mene, preprostega in ponižnega služabnika v Gospodovem vinogradu. Z zaupanjem gremo naprej, pri tem nam bo pomagal Gospod, njegova mati Marija pa nam stoji ob strani," je dejal med prvim nagovorom množice. Inavguracijsko mašo bo novi papež vodil v nedeljo, 24. aprila, pred verniki na Trgu svetega Petra.

Novico o izvolitvi voditelja Rimskokatoliške cerkve, ki ima 1,1 milijarde pripadnikov, je sporočil prvi kardinal diakon Jorge Arturo z vzklikom Habemus papam!. Bel dim iz Sikstinske kapele in zvonovi v baziliki svetega Petra so pred tem potrdili, da je 115-članski kardinalski zbor z najmanj dvetretjinsko večino izvolili 265. papeža v zgodovini Rimskokatoliške cerkve.

Nocoj se je Benedikt XVI. skupaj s prelati udeležil slovesne večerje, jutri ob 9.00 dopoldne pa bo skupaj s kardinali obhajal zahvalno mašo v Sikstinski kapeli. Noč bo novi rimski škof preživel v rezidenci na domu sv. Marte skupaj z drugimi kardinali. Obveznosti novega papeža, med drugim tudi njegove načrtovane poti po Italiji in Evropi, bodo znane v prihodnjih dneh.

Kratek življenjepis novega papeža
Novoizvoljeni papež Joseph Ratzinger je v času pontifikata svojega predhodnika vodil zelo pomembno kongregacijo in veljal za izrazito konservativnega in vplivnega kardinala.

Rojen je bil na Bavarskem v kraju Marktl am Inn leta 1927. Njegov študij v semenišču je prekinil vpoklic v vojsko, kar so mu nekateri kasneje očitali. Leta 1977 je postal münchenski nadškof, štiri leta kasneje pa je odšel v Rim, kjer je od leta 1981 vodil kongregacijo za nauk vere, naslednice inkvizicije.

Leta 1986 je v imenu Vatikana ostro obsodil poroke istospolnih parov. Leta 2004 je obsodil tudi skrajni feminizem, ki naj bi zanemarjal pomembnost družine.

Veljal je za enega najtesnejših sodelavcev papeža Janeza Pavla II., leta 2002 pa je postal dekan kardinalskega zbora. Vodil je tudi homilijo za svojim predhodnikom. Novi papež govori deset svetovnih jezikov.

Gre za najstarejšega papeža v zadnjem stoletju, ki je v papeževanju Janeza Pavla II. veljal za enega najvplivnejših mož v Vatikanu. Ratzinger je osmi Nemec doslej, ki vodi Sveti sedež. Zadnji papež, ki si je izbral ime Benedikt, je bil Italijan Giancomo della Chiesa, ki je papeževal med letoma 1914 in 1922.

Negotovost razblinili zvonovi bazilike
Iz dimnika Sikstinske kapele v Vatikanu se je nekaj pred 18. uro pokadil bel dim, ki je vernikom sporočil, da so kardinali elektorji med četrtim glasovanjem izbrali novega voditelja Rimskokatoliške cerkve. Čeprav je bilo sprva negotovo, kakšne barve je dim, pa so dvome razblinili zvonovi bazilike svetega Petra, ki so svetu sporočili veselo novico. 40 minut pozneje se je novi papež, že preoblečen v svečana papeška oblačila, pojavil na balkonu bazilike svetega Petra.

100.000 ljudi napolnilo Trg svetega Petra
Na trgu se je nemudoma zbralo okoli 100.000 ljudi, ki so želeli prisostvovati prvemu nagovoru in blagoslovu 265. papeža v zgodovini Cerkve in naslednika pokojnega papeža Janeza Pavla II., ki je po dolgotrajni bolezni umrl 2. aprila.

Papež izvoljen na tretjem glasovanju drugega dne


Kardinali, zbrani na konklavu, so se okoli 16.30 spet zbrali v Sikstinski kapeli, kjer so izvedli četrto glasovanje za novega papeža. Več tisoč vernikov na Trgu svetega Petra pa je pozorno opazovalo, kdaj se bo pokadil beli dim.

Ratzinger med analitiki ni veljal za glavnega favorita, saj naj bi s svojimi konservativnimi stališči le stežka dobil dvetretjinsko podporo. V zadnjih dneh se je v ospredju bolj pojavljalo ime milanskega nadškofa Dioniggija Tettamanzija.

Hiter konec glasovanja
Novega papeža je moralo podpreti najmanj 77 od 115 kardinalov. Po mnenju opazovalcev je bila Ratzingerjeva izvolitev dokaj hitra, saj je bil ta konklave eden najkrajših v zadnjih stotih letih. Papež Pij XII. je bil l. 1932 izvoljen v enem dnevu po treh krogih, Janez Pavel I. pa l. 1978 prav tako kot Ratzinger v štirih. Za izvolitev Karola Wojtyle je bilo potrebnih osem glasovanj.


Svoje mnenje o izvolitvi papeža lahko izrazite na forumu.


Še dopoldan črn dim


Tako kot včeraj je tudi danes okoli poldneva, ko se je pokadilo iz dimnika kapele, zavladala zmeda glede barve dima. Iz dimnika se je namreč začel dvigovati sivkast dim. Kasneje se je obarval izrazito črno in vernikom naznanil, da 265. papež še ni znan. Barva dima je zmedla tudi nekatere komentatorje televizijskih postaj.