O finančnih težavah mariborske nadškofije poročajo tudi italijanski mediji. Foto: MMC RTV SLO
O finančnih težavah mariborske nadškofije poročajo tudi italijanski mediji. Foto: MMC RTV SLO
Emiliano Fittipaldi
Fittipaldi se je dokopal do revizorskega poročila o finančnem poslovanju mariborske nadškofije. Foto: MMC RTV SLO

Finančne težave mariborske nadškofije odmevajo tudi v Italiji. Po poročanju drugega največjega tednika v državi, rimskega L'Espressa, ki se sklicuje na poročilo vatikanskega revizorja, naj bi zgrešene naložbe mariborski nadškofiji nakopale za več kot 800 milijonov evrov izgube, Cerkvi pa naj bi tako grozil eden največjih finančnih polomov v zgodovini, so poročali Odmevi.

V mariborski nadškofiji so pisanje zanikali, po njihovih besedah naj bi dolgovi podjetij, v katerih imajo lastniške deleže, znašali zgolj 17 milijonov evrov. Mojca Širok se je pogovarjala z Emilianom Fittipaldijem, avtorjem članka, ki se je dokopal, kot pravi, do vatikanskega poročila o finančnih operacijah mariborske nadškofije.

V mariborski nadškofiji so zanikali oziroma popravili podatke iz vašega članka, po katerih naj bi dolg podjetij v njihovi lasti znašal 800 milijonov evrov. Kako komentirate ta popravek?
Cerkev vedno zanika, ko jo zasačijo z roko v marmeladi. Zame je pomembno to, da Sveti sedež v Rimu ni zanikal niti vrstice mojega članka. Glede na to, da se sklicujem na dokument, ki prihaja iz Vatikana, bi moje pisanje, če bi bilo napačno, verjetno zanikali neposredno v Rimu.

Na katere vire oziroma dokumente se opira vaš članek?
Na problem sam so me opozorili slovenski viri iz Ljubljane in Maribora. Poročilo, ki sem ga videl, pa je poročilo ekonomskega strokovnjaka Svetega sedeža, ki so ga januarja lani poslali v Maribor, da pregleda poslovanje nadškofije in njenih podjetij. Pripravil je ta dokument, nekakšen tajni dosje, ki ga je izročil papežu in njegovemu državnemu sekretarju Tarcisiu Bertoneju.

Ali glede na to poročilo obstajajo kakšne možnosti, da se ta podjetja še lahko rešijo ali pa jim preostane le bankrot?
Poročilo je zelo jasno. Če bi dolgovi res znašali le 17 milijonov evrov, verjetno ne bi bilo težav, a v resnici jih je, kot sem zapisal, za 800 milijonov evrov. V poročilu piše, da brez takojšnjih prilivov kapitala štirim podjetjem - Rasti, Zvonu 1 in Zvonu 2 ter še enemu pomembnemu komercialnemu podjetju - ne preostane drugega kot bankrot.

V Vatikanu so nam odgovorili, da zadeve ne morejo komentirati, ker da se ta nanaša neposredno na mariborsko nadškofijo. Je po vašem mnenju mogoče, da bi Vatikan v tem primeru posredoval z naložbami oziroma finančno pomočjo?
Ne. Politika Vatikana v takšnih primerih, kot se je zgodilo tudi ob škandalih, ki so zaradi pedofilskih duhovnikov zajeli ameriško Cerkev, je, da se distancira od lokalnih cerkva. Po ugotovitvah papeževih odposlancev mariborska nadškofija Vatikana nikoli ni prosila za dovoljenje za nepremišljene finančne akrobacije. Zato so za Vatikan nezakonite, za njihovo reševanje pa ne bo dal niti evra. Za varčevalce in za banke, ki so mariborski nadškofiji posodili na desetine milijonov, pa je to seveda velika težava.