Dolgovi nadškofije naj bi bili precejšnji. Foto: MMC RTV SLO
Dolgovi nadškofije naj bi bili precejšnji. Foto: MMC RTV SLO
Propad holdingov

Plačilno nesposobnost so doslej razglasili Gospodarstvo Rast, ki je v stoodstotni lasti škofij mariborske metropolije, in holdinga Zvon Ena in Dva, ki sta v lasti Gospodarstva Rast. V prisilni poravnavi se je znašlo tudi telekomunikacijsko podjetje T-2. Finančni zlom teh družb pa lahko na kolena pahne tudi samo mariborsko nadškofijo, ki se je za pomoč družbam tudi zadolžila, je za TV Slovenija poročal Florjan Zupan.

Holding Zvon Dva poleg tega nadškofiji dolguje 13,5 milijona evrov. Po podatkih, o katerih je poročal tudi italijanski časnik L'espresso, naj bi imela mariborska nadškofija posredno prek vseh podjetij več kot 800 milijonov dolga, kar pa na nadškofiji zanikajo. Navajajo, da je neposredni dolg nadškofije le 17,4 milijona evrov. Za sanacijo Gospodarstva Rast pa so zastavili samostan v Studenicah, Orglarsko delavnico v Hočah in del objekta na Barvarski ulici v Mariboru v skupni vrednosti 3 milijone evrov. Zanikajo pa, da bi zastavili dvorec Betnava in Zavod Antona Martina Slomška, kjer deluje tudi škofijska gimnazija.

Ivan Štuhec, direktor Zavoda Antona Martina Slomška, je tako dejal, da k sreči stavba, v kateri je Zavod A. M. Slomška, ni pod hipoteko, zato njihov obstoj ni ogrožen.

Cvikl: Bankrota ne bo
V družbi Gospodarstvo Rast pa priznavajo le za 40,7 milijona dolgov. Po priporočilih Vatikana je mariborska nadškofija za finančno prestrukturiranje svojih podjetij najela svetovalni družbi TMF in Rothschild. Po pripravljenih načrtih se nameravajo vodstva družb znova sestati z bankami, saj upajo, da jim bo uspelo doseči reprogramiranje posojil. Novi upravitelj nadškofijskega premoženja Lojze Cvikl pa je za tednik Družina poudaril, da tudi po najbolj črnem scenariju lahko utrpijo le določene posledice, ne pa bankrota.

Propad holdingov