Slovenija je od leta 2012 na lestvici novinarske svobode napredovala za dve mesti. Foto: BoBo
Slovenija je od leta 2012 na lestvici novinarske svobode napredovala za dve mesti. Foto: BoBo

ZDA so padle za kar 33 mest na 46.

Med 180 državami so se ZDA predvsem zaradi pritiskov vlade na medije in žvižgače uvrstile na 46. mesto, še lani so bile na 13. mestu glede na raven novinarske svobode.

Sicer pa so Novinarji brez meja (Reporters Without Borders) na prvo mesto po novinarski svobodi v svetu znova uvrstili Finsko, na zadnje pa Eritrejo. Organizacija na splošno ugotavlja poslabšanje položaja na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Aziji, med državami, ki so opazno napredovale, pa so Panama, Dominikanska republika, Bolivija in Južna Afrika.

Najslabše uvrščena članica EU-ja - Bolgarija
Pred Slovenijo (34.) so od nekdanjih socialističnih držav na lestvici Češka (13.), Poljska (19.), Slovaška (20.) in Litva (32.). Velika Britanija se je uvrstila tik pred Slovenijo na 33. mesto, za Slovenijo pa sta Španija na 35. mestu in Francija na 39. mestu. Slovenija je od leta 2012 na lestvici napredovala za dve mesti. Najslabše uvrščena članica EU-ja na lestvici je Bolgarija na 100. mestu.

Izjemno nevarna Sirija
Po besedah ameriške direktorice Novinarjev brez meja Delphine Halgand so lani v Siriji ubili 45 novinarskih delavcev, od začetka državljanske vojne marca 2011 pa več kot 130. Poleg tega je tam trenutno ugrabljenih, pogrešanih ali zaprtih 16 tujih novinarjev in 26 tujih novinarskih delavcev. Sirija je uvrščena na 177. mesto, pred Turkmenijo, Severno Korejo in Eritrejo.

Privatizacija nasilja v Afriki
V Afriki postaja velik problem pojav, ki mu Novinarji brez meja pravijo privatizacija nasilja. Nedržavni dejavniki so tisti, ki postajajo glavni vir nasilja nad novinarji. Na primer razne uporniške skupine, kot je M23 v Kongu in milica Al Šabab v Somaliji.

Položaj se je krepko poslabšal tudi v Vietnamu, kjer oblasti zatirajo družbena omrežja na spletu. Vietnam je zdrsnil na 174. mesto, tik pred Kitajsko in Somalijo.

ZNP: Lestvica ne odraža pravega stanja
V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) menijo, da lestvica organizacije Novinarji brez meja o novinarski svobodi po svetu v mnogih državah ne odraža pravega stanja.

Po besedah predsednika ZNP Tina Mamića namreč nihče ni internacionaliziral izredno težavnega položaja medijev, ki niso levičarski, poleg tega pa se ne govori niti o mnogih pojavih cenzure in samocenzure. "Slovenija je edina evropska država, ki nima niti enega dnevnega časopisa, ki ne bi bil levičarski. Ko bodo tuji opazovalci to ugotovili, bo Slovenija padla ob bok Bolgariji. Slika o medijih v Sloveniji, ki jo v tujini prikazujejo vladajoči politiki in DNS, je potemkinova vas," je ocenil. Dodal je še, da sprememba letošnjega položaja Slovenije na lestvici ni pomembna, saj je minimalna in posledica drugih padcev in vzponov.

DNS: Novinarska svoboda ogrožena
V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) pa so v odzivu na lestvico zapisali, da novinarsko svobodo v Sloveniji že nekaj časa ogroža finančna in lastniška nestabilnost medijev, kar se prevaja v vedno slabše pogoje dela za novinarje. "Slabo plačan novinar, izpostavljen pravnim tveganjem, tveganjem izgube dela, ki je hkrati izpostavljen vedno večjim delovnim obremenitvam, pa ne bi smel biti v interesu lastnikov medijev, kot tudi ne v javnem interesu," so zapisali v društvu. Po njihovem mnenju bi morali civilna družba, vlada, novinarji in lastniki medijev vse svoje napore in prizadevanja usmeriti na področje finančno-ekonomsko-lastniške situacije, zaradi katere je večina medijev pred resno preizkušnjo.

Dodali so, da se novinarska skupnost že dolga leta zavzema za prepotrebno spremembo medijske zakonodaje, vendar rešitev ni. "Nekatere težave, ki so povezane z zakonodajo in jih poročilo kot problematične izpostavlja tudi pri drugih državah, so, da novinarjeva pravica, da varuje svoj anonimni vir informacij, v Sloveniji ni zakonsko zagotovljena, prav tako so dejanja novinarjev zoper čast in dobro ime še vedno kriminalizirana, kar pomeni, da novinarjem zanje grozi tudi zapor," so pojasnili in dodali, da pristojno ministrstvo pozivajo, da čim prej predstavi obljubljene zakonske predloge.