Newyorška policija je sistematično vohunila za muslimani. Foto: Reuters
Newyorška policija je sistematično vohunila za muslimani. Foto: Reuters
Veselje zmagovite novinarske ekipe AP-ja. Foto: Reuters
Po objavi zgodbe je sledilo več protestov muslimanov. Foto: Reuters

AP-jeva novinarja Matt Apuzzo in Adam Goldman (pozneje sta se jima pridružila še Eileen Sullivan in Chris Hawley) sta že pred dobrim letom začela snovati zgodbo o obveščevalcih v Washingtonu. Toda AP-jev urednik za ameriške novice Mike Oreskes je povedal, da so stalno dobivali namige o povezavi newyorške policije (NYPD) s Cio. Pri AP-ju so našli dovolj virov, ki so jim opisali orjaško obveščevalno operacijo NYPD-ja - največjo in najambicioznejšo operacijo v ZDA.

Novinarji so sestavili zgodbo, ki je v celoti temeljila na policijskih virih, ki so programe opisali. Prvi članek je izšel avgusta lani. "Po objavi te prve zgodbe smo začenjali dobivati vse več namigov in podatkov," razlaga Oreskes. In več dokumentov. Nikdar niso načrtovali, da bi zgodbo lahko razvlekli v večmesečno poročanje, ki je nadrobno opisalo buden policijski nadzor nad muslimanskimi soseskami in molilnicami.

Članki so pokazali, da je policija sistematično prisluškovala pridigam v molilnicah, postopala po kavarnah in drugih javnih krajih, se infiltrirala med muslimane in jih fotografirala, vse v sklopu širših prizadevanj za preprečevanje terorističnih napadov. Posameznike in skupine so nadzirali, tudi ko ni bilo nobenega dokaza, da so kakor koli povezani s terorizmom.

Po Oreskesovih besedah se serija člankov loteva pomembnega vprašanja: Kje potegniti mejo med varnostjo in svobodo? Pri AP-ju tega odgovora nimajo, a "po zaslugi teh novinarjev Newyorčani zdaj vedo več o tem, kaj se dogaja v njihovem lastnem mestu". "Demokracija ne deluje brez informacij," je dodal Oreskes.

Članki so dvignili veliko prahu, 34 kongresnikov je pozvalo k zvezni preiskavi in interni preiskavi Cie. Policijski načelnik Raymond Kelly in newyorški župan Michael Bloomberg pa sta program zagovarjala kot povsem zakonito orodje za ohranjanje varnosti v mestu.

Drugi nagrajenci
Nagrado je dobil tudi časnik Philadelphia Inquirer zaradi poročanja o šolskem nasilju v ameriških velemestih. Najuglednejšo novinarsko nagrado so dodelili tudi časopisu Patriot-News iz mesta Harrisburg v Pensilvaniji, ki je razkril veliki spolni škandal, ko je 68-letni trener Jerry Sandusky več let zlorabljal deset dečkov. Škandal je ob službo spravil ameriško trenersko legendo Joeja Paterna, ki je umrl le mesec dni pozneje.

Za poročanje o mednarodnih odnosih so nagrado dodelili novinarju Jeffreyju Gettlemanu iz New York Timesa, medtem ko je najboljše komentarje pisala Mary Schmich iz Chicago Tribuna. Svojega prvega pulitzerja je prejela tudi spletna novičarska stran Huffington Post, in sicer za poročanje o trpljenju ameriških veteranov.
Nagrado za najboljšo fotografijo v kategoriji udarne vesti ("braeking news") je prejel Massoud Hossaini iz agencije AFP, za najboljšo tematsko ("feature") fotografijo pa Craig F. Walker iz Denver Posta. Nagrade za najboljši uredniški uvodnik letos niso podelili.