Po desetih letih pogajanj bi bil že čas, da se Skopje in Atene dogovorijo o ustavnem imenu Makedonije. Foto: EPA
Po desetih letih pogajanj bi bil že čas, da se Skopje in Atene dogovorijo o ustavnem imenu Makedonije. Foto: EPA

Z novim imenom je na dan prišel posrednik v pogajanjih Matthew Nimetz. Predlog vsebuje geografsko opredelitev, za katero se zavzemajo Atene, in sestavljeno ime, kot to želijo v Skopju. Čeprav podrobnosti njegovega srečanja s predstavnikoma Grčije in Makedonije niso znane, pa naj bi Nimetz predlagal ime Republika Severna Makedonija ali krajše Severna Makedonija, medtem ko naj bi se mednarodno uporabljalo ime "makedonski" oziroma "jezik in državljanstvo Severne Makedonije."

V pogovoru za novinarje po srečanju v New Yorku je Nimetz povedal, da sam noče govoriti o predlogu imena, ampak o svežnju rešitev, ki ga bodo zdaj pogajalci "odnesli v svoje prestolnice", nato pa naj bi se pogajanja nadaljevala. Po njegovih zagotovilih ne gre za predlog v smislu "vzemi ali pusti".

Nesrečno ime
Makedonija je bila zaradi grškega nasprotovanja leta 1993 v Združene narode sprejeta pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, saj se v Atenah močno bojijo morebitnih ozemeljskih teženj Skopja po severni grški pokrajini Makedoniji. Do danes se državama še ni uspelo dogovoriti o imenu, kar se je izkazalo tudi kot največja ovira pri vstopanju Makedonije v evroatlantske organozacije. Na aprilskem vrhu zveze Nato je tako Grčija zaradi imena preprečila povabilo Makedonije za članstvo v zavezništvu.

G. V.