Calderon (levo) se še ni oglasil, njegov naslednik Pena Nieto pa je domnevna dejanja NSA-ja obsodil. Foto: EPA
Calderon (levo) se še ni oglasil, njegov naslednik Pena Nieto pa je domnevna dejanja NSA-ja obsodil. Foto: EPA
Protestnik
NSA naj bi nezakonito pridobil tudi elektronske podatke nekaterih drugih latinskoameriških držav, kot sta Venezuela in Ekvador. Foto: EPA
NSA je bil radoveden tudi v Franciji

Domneve o tem je prvi objavil nemški časopis Der Spiegel, ki se sklicuje na zaupne podatke, ki jim jih je predal ameriški žvižgač in nekdanji sodelavec NSA-ja Edward Snowden.

Der Spiegel poroča, da je NSA maja leta 2010 oblikoval posebno skupino ljudi, ki si je za "tarčo" izbrala Calderona. Uspelo jim je vdreti v glavni strežnik omrežja urada takratnega mehiškega predsednika, ki so ga uporabljali vsi člani njegove ekipe, tako da so po njem krožile številne politične, diplomatske in gospodarske zadeve.

Francoski časopis Le Monde je objavil članek, v katerem je razkril vohunjenje NSA-ja za veliko francoskimi državljani. Francija je v protest na pogovor poklicala ameriškega veleposlanika v državi.

"Nesprejemljivo in nezakonito"
Seveda so te domneve sprožile hiter odziv ne le v Mehiki, ampak po vsej Latinski Ameriki, posebej ostri so bili v Braziliji. Mehiško zunanje ministrstvo je takšno prakso NSA-ja obsodilo: "Takšna dejanja so povsem nesprejemljiva, so nezakonita in hkrati kršijo tako mehiško kot mednarodno pravo," so sporočili. Dodali so, da jim je ameriški predsednik Barack Obama zagotovil, da bo sprožil "obsežno preiskavo" o tem, kdo je bil odgovoren za domnevni vdor. Calderona je sicer decembra lani na predsedniškem položaju zamenjal Enrique Pena Nieto. "V odnosu med dvema sosedama in partnerjema ni prostora za tovrstna dejanja," je dodalo mehiško zunanje ministrstvo.

Tudi Pena Nieto naj bi bil po nekaterih drugih poročilih tarča prisluškovanja agencije za nacionalno varnost, in to še preden je sploh prevzel predsedniški stolček.

Mehičani se zavedajo nasprotnikove moči
Mehika je sicer ena največjih trgovinskih partneric ZDA, zato bi te domneve lahko precej omajale zaupanje in sodelovanje na obeh straneh meje. Ciudad de Mexico in Washington si namreč želita izboljšati razmere na področju mejne varnosti, migracij in boja proti organiziranemu kriminalu. A hkrati se mehiške oblasti zavedajo, da v ZDA izvozijo kar 80 odstotkov svojega blaga in surovin, zato so precej bolj zadržani v obsodbah domnevnih dejanj NSA-ja kot na primer v Braziliji.

Brazilci jasni in odločni
Prejšnji mesec je namreč brazilska predsednika Dilma Rousseff odpovedala državniški obisk v Washingtonu, saj je na tak način želela izraziti ogorčenje nad obtožbami, da je NSA vohljal za njenimi sporočili, poteze ZDA pa je javno kritizirala tudi v govoru v generalni skupščini Združenih narodov.

NSA je bil radoveden tudi v Franciji