Srbski predsednik Boris Tadić je bil eden izmed mnogih predstavnikov srbskega političnega vrha na odprtju. Foto: b92
Srbski predsednik Boris Tadić je bil eden izmed mnogih predstavnikov srbskega političnega vrha na odprtju. Foto: b92
Oporišče so gradili šest let. Foto: b92

Slovesnega odprtja oporišča "Jug", ki se nahaja na hribu, pet kilometrov od Bujanovca in le nekaj kilometrov od meje s Kosovom, se je udeležil tudi srbski politični vrh.

Meja s Kosovom je za Beograd tudi po enostranski razglasitvi neodvisnosti Kosova februarja lani še vedno le administrativna mejna črta in ne državna meja. Meja z Makedonijo je medtem od oporišča oddaljena kakih 30, meja z Bolgarijo pa 90 kilometrov.

Ambiciozni projekt
Srbija je oporišče začela graditi leta 2003. To se razteza na 35 hektarih, gostilo naj bi okoli 1000 vojakov, vanj pa naj bi vložili približno 20 milijonov evrov. Po navedbah srbskega ministra za obrambo Dragana Šutanovca razpolaga z najmodernejšim vadiščem, na katerem se bodo lahko vojaki urili za sodelovanje v mirovnih misijah ZN. Obstajajo tudi načrti, da bi oporišče še dodatno razširili, tako da bi obsegalo kar 65 hektarov.

Župan Bujanovca Shaip Kamberi je medtem posvaril pred odprtjem oporišča, ki po njegovem ne bo na noben način prispevalo k stabilnosti regije. Albanci na jugu Srbije bodo zdaj z vseh strani obkroženi z vojaki, pa je ob tem opozoril župan Preševa Ragmi Mustafa, pri čemer je imel poleg oporišča v mislih še pripadnike Natove misije Kfor na Kosovu.

V treh občinah na jugu Srbije - Bujanovac, Preševo in Medvedja - živi okoli 70.000 pripadnikov albanske narodnosti. Leta 2001 so tu več mesecev potekali spopadi med skrajnimi albanskimi skupinami, ki so se borile za priključitev regije Kosovu, in srbskimi varnostnimi silami.

Za priključitev območja Kosovu se je na referendumu v začetku 90. let prejšnjega stoletja sicer izrekla tudi večina lokalnega prebivalstva. Oblasti v Beogradu referenduma niso priznale.