Policija se je spopadla s protestniki, ki so obudili spomin na pokol. Foto: EPA
Policija se je spopadla s protestniki, ki so obudili spomin na pokol. Foto: EPA

Na ulicah mehiške prestolnice so se zbrali protestniki, ki so zaznamovali spomin na krvavi pokol med študentskimi protesti pred štiridesetimi leti. Protestniki, ki jih je bilo po poročanju medijev približno 30.000, so se zbrali na Trgu treh kultur in v parku Chapultepec, nato pa so se podali na glavni trg Zocalo. Protestniki so vzklikali "2. oktober ni pozabljen" in poskušali obuditi spomin na "najpodlejše dejanje v Mehiki".

Nemiri so izbruhnili, ko so poskušali študenti na zid nedaleč od glavnega trga Zocalo narisati grafite, pri tem pa je posredovala policija. Ranjenih je bilo najmanj 18 policistov, najmanj 20 protestnikov pa so aretirali.

Pokol še vedno ni pojasnjen
Pred 40 leti so mehiške varnostne sile v mestni četrti Tlatelolco ubile med 44 in 300 protestniki. Pokol se je zgodil le deset dni pred začetkom olimpijskih iger v Ciudad de Mexicu, oblasti pa so takrat dokaze o zločinu takoj uničile. Podrobnosti pokola tako tudi po 40 letih še niso povsem pojasnjene, nihče izmed odgovornih za zločin pa ni bil kaznovan.

B. T.