Portugalska policija je Gerryja zasliševala osem ur. Foto: EPA
Portugalska policija je Gerryja zasliševala osem ur. Foto: EPA
Kate McCann
Mama izginule deklice odhaja s policijske postaje, pred katero se gnete več kot 200 novinarjev in fotografov. Foto: Reuters
Madeleine McCann
Madeleine je izginila, medtem ko so starši večerjali v restavraciji. Foto: EPA
Klobčič okoli izginotja se razpleta

Par se je med osumljenci znašel, potem ko ju je portugalska policija ločeno zasliševala več kot 24 ur. Njun predstavnik David Hughes je dejal, da Gerry in Kate, oba stara 39 let, še vedno zavračata sum policije, da sta onadva s prevelikim odmerkom pomirjeval po nesreči ubila svojo hčer.

Tako sta zdaj oba od staršev uradna osumljenca za izginotje in umor deklice, katere fotografije so se zadnje mesece pojavljale po vsem svetu. Madeleine je 3. maja izginila iz hotelske sobe v portugalskem letovišču Praia da Luz, medtem ko sta bila oče in mati na večerji v bližnji restavraciji. Zatem niso našli nobene sledi za njo.

Starši so vseskozi zavračali namige o vpletenosti v izginotje hčerke, preobrat pa se je zgodil po četrtkovem 11-urnem zasliševanju dekličine mame. Policija naj bi v avtu, ki sta ga zakonca McCann najela 25 dni po izginotju, našla sledi Madeleinine krvi.

Ponujena nizka kazen za priznanje
Kate so v Portimau v petek zasliševali pet ur. Pri tem naj bi ji po besedah sestre očeta pogrešane deklice v primeru priznanja ponudila največ dveletno zaporno kazen. Mati Madeleine je to zavrnila in policijo obtožila čustvenega izsiljevanja.

Po koncu zaslišanja si je 39-letna Kate želela le objeti svoja dvoletna dvojčka Seana in Amelie, je sporočila tiskovna predstavnica McCannovih Justine McGuiness. Da je Kate uradna osumljenka, pomeni, da bo upravičena do pravnega varstva in da ji na vprašanja policije ni treba odgovarjati.

Novi dokazi britanskih analiz
Mater so predtem že večkrat zaslišali, vendar vedno kot pričo, na četrtkovem maratonskem zaslišanju pa je bil prvič tam tudi njen odvetnik. Za dolgotrajno zaslišanje se je portugalska policija odločila po prejetju britanske analize forenzičnih dokazov, med njimi tudi sledi krvi iz hotelske sobe, kjer so 3. maja nazadnje videli Madeleine.

Deklica umrla pomotoma?
Britanski tabloid Sun piše, da sta oba od staršev zdravnika in da sta dala hčeri pomotoma prevelik odmerek pomirjeval, zaradi česar je umrla.

Tožba zaradi klevet
McGuinessova je dejala, da je Kate pretresena in presenečena zaradi obtožb zoper njo, skrbi pa jo tudi, da bi tak potek preiskave onemogočil nadaljnja prizadevanja za iskanje Madeleine, saj kot osumljenka ne sme zapustiti Portugalske. Prejšnji teden se je zaradi klevet družina odločila tožiti portugalski časopis, ki je zapisal, da so hčerko ubili starši. Takrat je policija sporočila, da staršev ne obravnava kot osumljencev.

Starši so po izginotju sprožili obsežno kampanjo po vsem svetu, v katero so se vključili številni zvezdniki, ki so ponujali nagrade za njeno vrnitev. Nekaj tednov po izginotju sta oče in mati obiskala tudi papeža Benedikta XVI., ki je takrat blagoslovil fotografijo male deklice.

G. V./K.T./M.R

Klobčič okoli izginotja se razpleta