Pred kratkim še najhujša tekmeca, zdaj že nastopata z roko v roki kot največja prijatelja. Foto: Reuters
Pred kratkim še najhujša tekmeca, zdaj že nastopata z roko v roki kot največja prijatelja. Foto: Reuters

Skupaj bova pisala zgodovino.

Barack Obama
Hillary Clinton in Barack Obama
Clintonova in Obama potrebujeta drug drugega, če hočeta v bitki za Belo hišo premagati republikanskega kandidata Johna McCaina. Foto: Reuters
Obama in Clintonova skupaj

Za prvo skupno zborovanje, odkar se je Clintonova umaknila iz predsedniške bitke, sta si predsedniški kandidat Obama in kandidatka za podpredsednico Hillary izbrala kraj Unity v New Hampshiru. Skupno zborovanje je priložnost, da se demokrati po dolgi in težavni 16-mesečni bitki za predsedniško nominacijo, polni medsebojnega obtoževanja, združijo in volijo za Obamo.

Prva je na oder stopila Clintonova, ki je Američane pozvala, naj volijo za Obamo. "Če menite, da potrebujemo novo pot, novo agendo, potem volite za Baracka Obamo in dobili boste spremembe, ki jih potrebujete," so bile besede Clintonove, ki je pred zbrano večtisočglavo množico nadaljevala: "On bo delal za vas, on se bo boril za vas in on se bo vsak dan v Beli hiši postavil na vašo stran!"

Obama: Zakonca Clinton potrebujemo
Obama, ki je pred mikrofon stopil kot drugi, se je najprej zahvalil svoji nekdanji tekmici, zdaj pa tesni zaveznici. Povedal je, da demokrati potrebujejo njo in njenega moža, nekdanjega predsednika Billa Clintona, če želijo zmagati v bitki za Belo hišo. "Močno ju potrebujemo - ne samo moja kampanja, njuno znanje in vizijo potrebujemo vsi Američani," je povedal Obama in dodal, da bosta s Clintonovo, čeprav sta kampanjo začela na dveh različnih koncih, "skupaj pisala zgodovino".

Unity - kraj, kjer se začne enotnost
Izbira Unityja za prvo skupno zborovanje Obame in Clintonove ima bogat simbolni pomen. Beseda "unity" pomeni enotnost, poleg tega pa je to mesto, kjer so na primarnih volitvah demokrati vsakemu od kandidatov podelili enako število glasov - vsak od njiju je dobil 107 delegatskih glasov.

Obama in Clintonova sta odločena, da bosta nastopila skupaj in demokratom predstavila enotnost. Ko sta se vkrcala na letalo za New Hampshire, sta se pozdravila s poljubom in stiskom roke, po poročanju nekaterih tujih agencij pa sta tudi ves čas leta sedela skupaj in se prijateljsko pomenkovala.

Obama bo finančno pomagal Clintonovi
Nekdanja tekmeca sta se srečala že v četrtek zvečer, na večerji v Washingtonu, kjer je Obama Clintonovi obljubil finančno pomoč za njene dolgove, ki si jih je nabrala med kampanjo. Tako bosta zadovoljna oba, saj Clintonova krvavo potrebuje 20 milijonov dolarjev, da se reši iz finančne zagate, Obami pa bo zelo prav prišla pomoč svetovalcev volilne kampanje Clintonove, kar pa ne bi bilo mogoče, če bi morali le-ti vse poletje iskati denar, da bi poplačali dolgove nekdanje prve dame.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bo vsak peti demokrat, ki bi volil Hillary Clinton, ker je nominacija pripadla Baracku Obami, podprl republikanskega kandidata Johna McCaina.

B. T.

Skupaj bova pisala zgodovino.

Barack Obama
Obama in Clintonova skupaj