Bossman je po objavi rezultatov slavil v svojem štabu. Foto: Reuters
Bossman je po objavi rezultatov slavil v svojem štabu. Foto: Reuters
Peter Bossman z ženo
Peter Bossman je po izvolitvi najprej prejel čestitke svoje žene. Foto: Reuters
Zmaga Bossmana odmeva v tujini

54-letnega zdravnika, ki se je rodil v Gani, so tuji mediji poimenovali "Obama iz Pirana" ter izpostavili, da je prvi temnopolti župan, izvoljen v katerem koli vzhodnoevropskem mestu. Pojasnjujejo, da je Bossman v Slovenijo, ki je bila takrat še del Jugoslavije, prišel v 70. letih prejšnjega stoletja zaradi študija medicine. Po končanem študiju se je nameraval vrniti v Gano, a se je po poroki s študijsko kolegico iz Hrvaške odločil, da bo ostal.

Guardian in BBC sta poročala, da je bil Bossman zelo "vesel in ponosen", da je v drugem krogu dobil ravno nekaj več kot polovico glasov volivcev (51,39 odstotka), premagal svojega predhodnika Tomaža Gantarja in tako postal novi župan tega obmorskega mesteca. Za svojo kampanjo je Bossman povedal, da jo je osnoval na dialogu, kar je bil po njegovem mnenju tudi glavni razlog za zmago.

Ob omembi Bossmanove županske kampanje je Guardian posebej omenil obljubo o električnih avtomobilih, BBC pa je izpostavil njegove objube, da bo v Piranu naredil letališče in igrišče za golf. Agencija AP je poročala še o obljubi spodbujanja spletnega nakupovanja. Guardian je zapisal še, da so Bossmana med kampanjo pogosto kritizirali, da ne govori tekoče slovensko, zato je v intervjuju za časnik Delo povedal, da mu je prijateljica, profesorica slovenščine, ponudila dodatne učne ure.

"Ljudje ne vidijo barve moje kože"
Posebej pa so se tuji mediji osredotočili na barvo Bossmanove kože. AP je poročal, da med kampanjo v Piranu niso posebej izpostavljali rasne problematike, pri Guardianu pa so zapisali: "Novi župan, ki ima svojo zdravniško ordinacijo in je član levosredinske stranke Socialnih demokratov, je povedal, da ni bil tarča rasne diskriminacije."

"V prvih mesecih, ko sem prišel v Slovenijo, sem imel občutek, da se ljudje niso hoteli družiti z afriškimi priseljenci. A v zadnjih 10 ali 15 letih nisem imel nobenih težav in mislim, da ljudje ne vidijo barve kože, ko se pogovarjajo z mano," je novi piranski župan povedal za britanski časnik. BBC pa je ob tem poročal še, da je Bossman povedal, da njegova izvolitev kaže na "visoko raven demokracije v Sloveniji".

Guardian in agencija Associated Press sta v svojem članku omenila tudi slovenskega političnega analitika Vlada Miheljaka, ki je dejal, da je bila "izvolitev Bossmana test, ali je Slovenija pripravljena na to, da izvoli temnopoltega političnega predstavnika".

"Temnopolti ljudje so večinoma turisti"
Vsi tuji mediji so ob Bossmanu na kratko predstavili tudi Slovenijo, ki je bila opisana kot država z dvema milijonoma prebivalcev, ki leži med Italijo, Avstrijo in Hrvaško ter je članica Evropske unije in Nata. Zapisali so, da je večina Slovencev belcev in da v naši državi ni veliko priseljencev. "Redki temnopolti ljudje, ki jih lahko srečamo, so večinoma turisti," so zapisali pri AP-ju.

O novem piranskem županu so se razpisali tudi hrvaški, avstrijski in italijanski mediji, novica o Bossmanu pa se je znašla tudi na straneh francoske tiskovne agencije AFP.

Zmaga Bossmana odmeva v tujini