Na župansko mesto bo sedlo nekaj poslancev in igralec. Dobili pa smo tudi prvega temnopoltega župana. Foto: MMC RTV SLO
Na župansko mesto bo sedlo nekaj poslancev in igralec. Dobili pa smo tudi prvega temnopoltega župana. Foto: MMC RTV SLO

Imitator in igralec Marjan Šarec je s 53,45 odstotka glasov zmagal v občini Kamnik, pred Branetom Golubovičem, igralcu Gojmirju Lešnjaku - Gojcu pa ni uspelo zasesti županskega stolčka v Komnu, saj ga je premagal Danijel Božič (51,12 odstotka).

Klokočovnik izgubil županski stolček
V občini Izola je po neuradnih izidih z 52,33 odstotka glasov zmagal Igor Kolenc, pred dozdajšnjim županom Tomislavom Klokočovnikom. V Piranu pa je z 51,39 odstotka zmagal prvi temnopolti kandidat za župana v Sloveniji Peter Bossman, pred nekdanjim županom Tomažem Gantarjem. V Hodošu je zmagal Rudolf Bunderla (56,85 odstotka), ki je v prvem krogu dobil 50 odstotkov glasov; njegov nasprotnik je bil Ludvik Orban.

V Ormožu je s 65,64 odstotka glasov dozdajšnji župan Alojz Sok premagal poslanca Zaresa Vilija Trofenika, ki je za župana sicer kandidiral kot neodvisni kandidat. V Ajdovščini pa je z 51,02 odstotka glasov zmagal kandidat Narodne stranke dela in dozdajšnji župan Marjan Poljšak, pred Borisom Ježem, ki sta ga podprli tako levica kot desnica.


V občini Kočevje je Vladimir Prebilič z 59,75 odstotka glasov premagal dolgoletnega župana in poslanca SD-ja Janka Vebra. Neuspešen je bil tudi poslanec Zaresa Lojze Posedel, ki ga je s 75,99 odstotka glasov v Žalcu premagal Janko Kos. Posedel, ki je žalsko občino vodil tri mandate, je sicer volivce pozval, naj zanj v drugem krogu ne glasujejo.

Trbovlje zasavska Florida?
Dozdajšnji župan občine Trbovlje in poslanec SNS-a Bogdan Barovič, ki je občino vodil od leta 2002, pa na volitvah ni smel kandidirati, saj je SNS letos v statut vključil nezdružljivost županske in poslanske funkcije. Za stranko je v Trbovljah tako kandidiral Mitja Rozina, ki se je v drugem krogu pomeril z Vilijem Trevenom, in izgubil za pet glasov. Treven je po neuradnih podatkih dobil 50,04 odstotka glasov, SNS pa bi tako lahko ostal brez župana.

V Mirni Peči pa bo o županu morda odločal žreb, saj sta po delnih neuradnih izidih oba kandidata, Zvonko Lah in Lepold Pungerčar, prejela 806 glasov.