V intervjuju za NBC je Obama ponovil, da se zavzema za mirno rešitev spora z Iranom, da pa vojaška rešitev ostaja na mizi. Foto: EPA
V intervjuju za NBC je Obama ponovil, da se zavzema za mirno rešitev spora z Iranom, da pa vojaška rešitev ostaja na mizi. Foto: EPA
Velayat-90 - vojaške vaje iranske mornarice v Hormuški ožini
Grozeča retorika zadnjih mesecev napoveduje, da se svet nevarno bliža novemu vojaškemu spopadu na nemirnem Bližnjem in Srednjem vzhodu. A Iran zagotovo ne bo tako "lahka tarča", kot sta bila Irak in Afganistan. Foto: EPA

"Mislim, da se Izrael še ni odločil," je Obama odgovoril na vprašanje novinarja ameriške mreže NBC Matta Lauerja, ali bo Izrael spomladi res napadel Iran, ki noče razkriti in ustaviti svojega spornega jedrskega programa.

V tradicionalnem intervjuju pred največjim ameriškim neuradnim praznikom Super Bowlom je Obama veliko govoril o odnosih z Izraelom in skupnem cilju - preprečiti Iranu, da razvije jedrsko orožje, kar pa uradni Teheran vseskozi zanika.

Izraelci vse bližje napadu
"Izrael tako kot mi verjame, da se mora Iran odpovedati jedrskemu oborožitvenemu programu," je poudaril vrhovni poveljnik prve velesile sveta, ki česa podobnega nikoli ni zahtevala od Izraela, ki naj bi si lastil do 200 jedrskih bomb. Obama je zatrdil tudi, da ZDA in Izrael še nikoli v zgodovini svojega zavezništva nista tako tesno sodelovala na področju "obveščevalnega in vojaškega svetovanja".

V četrtek je obrambni minister ZDA Leon Panetta medijem razkril, da se močno povečuje verjetnost, da bi Izrael aprila napadel Iran. Teheran se je na izjave Ehuda Baraka, obrambnega ministra Izraela in komentar Panette odzval v soboto s protigrožnjo: "Napad na vsako državo, ki bo svoje ozemlje ponudila "sovražnikom" za vojaški napad na iransko ozemlje".

Iranci ne morejo napasti ZDA
Obama je podal uradno mnenje vojaških obveščevalnih služb, da ima Iran namen ali sposobnost izvedbe napada na samo ozemlje Združenih držav Amerike. Ameriški predsednik je izpostavil izreden pritisk, pod katerim se je v zadnjih mesecih znašel islamistična šiitska republika. Iran je po zdaj že znamenitem novembrskem poročilu Mednarodne agencije za jedrsko energijo postal tarča pritiskov zahodnih držav in arabskega sveta.

Evropska unija je sprejela nove zaostrene sankcije, s katerimi bo uveden embargo na uvoz iranske nafte. Irance naj bi z zadnjo diplomatsko ofenzivo prisilili, da se odpovejo jedrskemu programu, zaradi katerega so se sprli z večino sveta. "Dokler ne bo tako, mislim, da je Izrael upravičeno zelo zaskrbljen, tako kot smo tudi mi," je o vroči temi povedal Obama.

"Zaslužim si še en mandat"
V preostalem delu pogovora se je Obama posvetil predvolilnim temam in zakaj si zasluži še en predsedniški mandat: "Nismo še končali našega dela. Moramo se vrniti k starim dobrim ameriškim vrednotam. Vsak mora imeti pošteno priložnost, vsak mora prispevati pošten delež in vsi moramo igrati po istih pravilih."

Zmagovalca tekme leta v ameriškem nogometu pa si 50-letnik iz Chicaga v nasprotju z zmagovalcem novembrskih predsedniških volitev ni upal napovedati.