Ameriški predsednik je prepričan, da med ZDA in Izraelom ni nobene krize. Foto: EPA
Ameriški predsednik je prepričan, da med ZDA in Izraelom ni nobene krize. Foto: EPA
Jeruzalem
Izraelci kljub obljubi, da deset mesecev ne bodo gradili, nadaljujejo gradnjo naselbin v vzhodnem Jeruzalemu. Foto: EPA

"Med prijatelji včasih pride do nesoglasij," je povedal Obama in skušal tako omiliti besedno vojno, ki se je v zadnjih dneh začela med tradicionalnima zaveznikoma Izraelom in ZDA. Povedal je, da izraelski načrti za gradnjo novih domov ne bodo pripeljali do mirovnega dogovora med Izraelci in Palestinci ter da je načrt gradnje slaba izbira Izraela, a dodal: "Izrael je ena naših najtesnejših zaveznic, med nami obstaja posebna vez, ki nikakor ne bo izginila."

V sredo je eden izmed glavnih svetovalcev Obame ostro napadel izraelske načrte za gradnjo 1.600 novih domov v vzhodnem Jeruzalemu.

Netanjahujev svak ostro nad Obamo
Tudi na izraelski strani se kar vrstijo obtožbe. Svak izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja Hagai Ben-Artzi je ameriškega predsednika označil za protisemita. "Obama ne samo, da ne mara izraelskega premierja, ampak ne mara izraelskega naroda," je povedal Ben-Artzi in dodal: "Kot kandidat za predsednika je moral to seveda prikriti, a zdaj se vse bolj kaže - ZDA imajo protisemitskega predsednika". Netanjahu pa se je od teh obtožb distanciral in dejal, da odločno nasprotuje izjavam svojega svaka in da spoštuje zavezanost predsednika Obame izraelski varnosti.

Zaradi izraelskih naselbin propad pogajanj
Izrael je načrte za gradnjo novih domov na palestinskih ozemljih v vzhodnem Jeruzalemu razglasil ravno v času, ko se je na Bližnjem vzhodu mudil ameriški podpredsednik Joe Biden, in nekaj dni zatem, ko sta se palestinska in izraelska stran po več kot letu dni premora le dogovorili, da se bosta znova začeli posredno pogajati. Palestinske oblasti so že napovedale, da pogajanj v primeru nadaljevanja izraelske gradnje ne bodo nadaljevale.

Izrael je novembra lani, pod močnim pritiskom ameriške strani, napovedal desetmesečni premor gradnje novih naselbin na Zahodnem bregu. A ker Izraelci območja v Jeruzalemu dojemajo kot del svojega ozemlja, so prepričani, da z novo napovedjo gradnje nikakor ne kršijo obljubljenega premora. V naselbinah na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu, ki jih je Izrael gradil od leta 1967 dalje, živi skoraj 500.000 Judov. Po mednarodnem pravu so njihove naselbine nezakonite, a se Izrael s tem ne strinja.