Nekaj Libijcev je pred konzulatom v Bengaziju izrazilo podporo Američanom. Foto: Reuters
Nekaj Libijcev je pred konzulatom v Bengaziju izrazilo podporo Američanom. Foto: Reuters
Ameriški konzulat
Razdejan ameriški konzulat v Bengaziju. Foto: EPA

Veleposlanik Christopher Stevens in še trije uslužbenci ameriškega konzulata v Bengaziju na vzhodu Libije so umrli v napadu na stavbo v torek zvečer. Proteste pred konzulatom je sprožila objava spornega filma na YouTubu, ki naj bi bil žaljiv do preroka Mohameda. Tako ameriške kot libijske oblasti so dejale, da bi bil napad lahko načrtovan vnaprej.

Ohranitev dobrih odnosov s Tripolisem
Obama je v govoru po dogodku dejal, da je ukazal poostritev varnosti okoli vseh ameriških diplomatskih mest po svetu, in napad najostreje obsodil, a v isti sapi dejal, da to ne bo vplivalo na dobre odnose z novo libijsko vlado. "Lahko ste prepričani, da bomo skupaj z libijskimi oblastmi naredili vse, kar je v naši moči, da bo storilce čim prej ujela roka pravice."

Ameriška vojska je proti libijski obali napotila dva rušilca, v Libijo pa poslala tudi marince iz protiteroristične enote, ki naj bi okrepili varnostne ukrepe. Vse ameriško osebje so iz Bengazija preselili v prestolnico Tripolis.

Prva smrt ameriškega veleposlanika po letu 1979
Christopher Stevens
, 52-letni diplomat iz Kalifornije, ki je služboval v več nemirnih državah, je prvi ameriški veleposlanik po letu 1979, ki je umrl v napadu. Pred njim je ta usoda doletela Adolpha Dubsa, ki je umrl v poskusu ugrabitve v Afganistanu.

Libijski voditelj Mohamed Magarief se je Washingtonu za napad opravičil.

Shodi tudi v Maroku, Sudanu in Tuniziji
Nemiri iz Bengazija in Kaira so se po objavi novice o smrti ameriškega veleposlanika razširili tudi v druge muslimanske države. Policija je morala s solzivcem razgnati protestnike, ki so se zbrali pred ameriškim veleposlaništvom v Tuniziji, nekaj sto se jih je zbralo tudi pred sedežem ameriškega veleposlanika v Sudanu. V Maroku, pred stavbo ameriškega konzulata v Casablanci, pa je stoglava množica zažgala ameriško zastavo.

Romney: "Obamov odziv je bil sramoten"
Nedavno nasilje je zaznamovalo tudi ameriško predsedniško kampanjo. Republikanski kandidat Mitt Romney je kritiziral Obamov odziv na dogodek in kot "sramotno" označil to, da je dobil vtis, da se je Obama v govoru po napadu opravičeval za pravico do svobode govora. Obamova ekipa pa je Romneyju očitala, da državno tragedijo izkorišča za nabiranje poceni političnih točk. "Romney ima navado, da najprej ustreli, nameri pa šele pozneje."

Smrt štirih Američanov so obsodile tudi druge zahodne države, Rusija pa je z besedami, da je "dogodek znova spomnil na nujnost sodelovanja za boj proti terorističnemu zlu", izrazila veliko skrb zaradi napada.