Clintonova je Christopherja Stevensa opisala kot enega najboljših ameriških veleposlanikov. Foto: EPA
Clintonova je Christopherja Stevensa opisala kot enega najboljših ameriških veleposlanikov. Foto: EPA
Bengazi
Napad se je zgodil v mestu Bengazi na vzhodu države. Foto: Reuters
Bengazi
Napadalci so po napadu ameriški konzulat popisali z grafiti. Foto: EPA
Kairo
Ameriški film naj bi žalil preroka Mohameda, zato se je množica zbrala tudi v Kairu. Foto: Reuters
Ubit ameriški veleposlanik

Shode proti ZDA je sprožilo prikazovanje ameriškega filma, ki naj bi bil žaljiv do preroka Mohameda. Poslopje ameriškega veleposlaništva je z granatami in puškami napadla skupina oboroženih neznancev, zato je zagorelo. Libijski varnostniki so odgovorili z ognjem, a jih je bilo premalo, zato so se umaknili.

Sprva so libijske oblasti poročale o eni smrtni žrtvi, nato pa so število dvignile na štiri. Poleg veleposlanika Christopherja Stevensa so bili ubiti še trije ameriški diplomati.

Zaradi napada so ZDA že povečale varnostne ukrepe okoli svojih predstavništev v tujini. V samo Libijo bodo poslale marince iz protiteroristične enote, ki naj bi okrepili varnostne ukrepe.

Ameriški predsednik Barack Obama je obsodil napad in dejal, da ZDA zavračajo vsa prizadevanja za zaničevanje verskih prepričanj, vendar za to dejanje po njegovih besedah ni nobenega opravičila.

Ameriškemu predsedniku sta sožalje ob tragični smrti ameriškega veleposlanika v Libiji izrekla slovenski predsednik Danilo Türk in premier Janez Janša. Slovensko zunanje ministrstvo je napad ostro obsodilo in izrazilo zgroženost.

"Nasilje ni odgovor"
Kmalu po dogodkih se je odzvala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in dogodek ostro obsodila.

"Pretreseni smo zaradi tragične izgube. Takšno hudobno obnašanje so skušali opravičiti s spornim materialom, ki je bil objavljen na spletu. Ponavljam, ZDA nasprotujejo vsaki potezi, ki bi žalila in ogrozila verska prepričanja drugih, a naj povem jasno: za takšna nasilna dejanja ni nikoli nikakršnega opravičila."

Libija se je za napad opravičila. "Opravičujemo se ZDA, ameriškemu narodu in vsemu svetu za to, kar se je zgodilo," je dejal predsednik libijskega parlamenta Mohamed Al Megarif, ki je za napad obtožil pripadnike režima strmoglavljenega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija.

Nekateri mediji poročajo, da je napad v Bengaziju izvedla oborožena skupina Ansar Al Šaria, a njeni predstavniki te domneve zavračajo.

Megarif je Libijce pozval, naj združeni preprečijo poskuse škodovanja varnosti v državi.

Napovednik dovolj za srd muslimanov
Film, ki naj bi zanetil proteste, naj bi posnel 52-letni Američan iz Kalifornije Sam Bacile, v arabski svet pa ga je razširil neki egiptovski Kopt. Gre za nizkoproračunski izdelek, za zdaj si je na YouTubu mogoče ogledati le napovednik zanj. Govori o dveh moških, ki imata močna protiarabska stališča.

Po družabnih medijih so se razširili tudi pozivi, da naj Libijci nestrinjanje z vsebino napovednika izrazijo tudi pred ameriškimi stavbami v Tripolisu, a protestov v prestolnici ni bilo.

Je pa shod v torek zvečer potekal tudi pred ameriškim veleposlaništvom v egiptovski prestolnici Kairo. Zbralo se je več tisoč ljudi, ki so vdrli pred veleposlaništvo in raztrgali ameriško zastavo ter jo zamenjali z arabskimi simboli.

Zaradi omenjenega filma so oblasti v Afganistanu onemogočile dostop do YouTuba, da si ga Afganistanci ne bi mogli ogledati. Prepoved dostopa bo veljala, dokler s priljubljene spletne strani za videposnetke ne umaknejo filmskega napovednika.

Ubit ameriški veleposlanik