Obama je krivdo za nedelovanje vlade pripisal republikancem. Foto: EPA
Obama je krivdo za nedelovanje vlade pripisal republikancem. Foto: EPA
Kapitol
Ameriška vlada je morala prvič po 17 letih začasno ustaviti svoje delo. Foto: EPA
Twitter
Zaradi zaustavitve delovanja ameriške vlade je takoj po polnoči nehal delovati račun kapitola na družabnem omrežju Twitter. Foto: MMC RTV SLO
Barack Obama
Obama je po polnoči podpisal zakon o financiranju vojske, ki zagotavlja, da bodo predstavniki oboroženih sil kljub ustavitvi vlade prejeli plačilo. Foto: EPA
Kongres ZDA ni bil sposoben kompromisa

Republikanci v ameriškem kongresu so zavrnili potrditev zakona o nadaljevanju začasnega financiranja vlade, zato je Bela hiša ukazala postopek ustavitve delovanja vlade.

Polnočni rok, ko se je izteklo tudi proračunsko leto, se je končal brez dogovora med republikanci in demokrati o nadaljnjem financiranju delovanja ameriške zvezne vlade. Predstavniški dom ameriškega kongresa, kjer imajo večino republikanci, namreč ni želel potrditi državnega proračuna, ker je tam predviden tudi denar za financiranje Obamove zdravstvene reforme (Obamacare).

"Zaustavili so delo vlade zaradi ideološke križarske vojne, da bi odrekli dostopno zdravstveno zavarovanje milijonom Američanov," je bil v izjavi za javnost na vrtu Bele hiše oster Obama in dodal, da se to ne bi smelo zgoditi.

Predsednik je opozoril, da bodo posledice hujše z nadaljevanjem ustavitve delovanja vlade. Republikance v predstavniškem domu je pozval, naj znova zaženejo delo vlade. Po njegovih besedah mora kongres prenehati vladati z izrednimi razmerami, saj to zavira ameriško gospodarstvo.

Demokrati niso hoteli žrtvovati reforme
Zmernejši republikanci so pred iztekom roka ponudili kompromis, da bodo podprli proračun, če se sprejetje zdravstvene reforme odloži za leto dni, a demokrati o tem niso hoteli niti slišati, saj gre po njihovem mnenju za največji dosežek predsednikovega prvega mandata, reforma pa je tudi zakon, ki je prestal tudi presojo vrhovnega sodišča. Zakon predvideva, da se morajo vsi posamezniki do 1. januarja 2014 zavarovati ali pa bodo plačali davčno kazen.

Ker kongresniki niso dosegli dogovora o nadaljnjem financiranju dela vlade, so nekatere ameriške zvezne agencije prenehale delati, na prisilni neplačan dopust pa je moralo skoraj milijon zveznih uslužbencev, kar je približno tretjina od vseh javnih uslužbencev. Tudi ko se bodo ti vrnili na delo po razrešitvi vprašanja, ni zagotovila, da bodo prejeli plače za nazaj.

Delujejo le tiste službe, ki so opredeljene kot nujno potrebne, med njimi tudi vojska, policija in mejne straže, zaprli pa so nacionalni parki in muzeji. Zadržano bo izplačilo pokojnin in ugodnosti za vojne veterane, zaprte so vladne izobraževalne ustanove, zaradi ustavitve vlade pa bodo imeli težave tudi tuji turisti, ki želijo potovati v ZDA, saj bo zastala izdaja vizumov.

"Dejansko so to storili"
Obama je pred iztekom polnočnega roka večkrat nagovoril kongresnike in jih pozval, naj preprečijo ustavitev delovanja vlade, republikance pa je obtožil, da so izzvali krizo, ki lahko škoduje državljanom in ameriškemu gospodarstvu. "Dejansko so to naredili. Skupina republikancev v kongresu je izsilila zaustavitev delovanja vlade zaradi Obamacara, namesto da bi sprejeli pravi proračun," je zapisal na svojem Twitter računu.

Prave posledice neuspeha kongresnikov in prvega zaprtja vlade po 17 letih bodo znane v naslednjih dneh, bodo pa tem hujše, čim dlje bo zaprtje vlade trajalo. Leta 1996 se je zaprtje vlade maščevalo republikancem.

Tudi tokrat pa javnomnenjske raziskave kažejo, da Američani proračunsko blokado razumejo pred vsem kot washingtonsko politično igro, ki nima zveze z realnim življenjem, večji del krivde za nastali položaj pa pripisujejo republikancem. Res je, da veliko Američanov zdravstvene reforme ne podpira, a je še več tistih, ki menijo, da je tako drastična poteza nesmiselna.

Reid: Republikanci so izsiljevalci
Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid je še pred polnočnim rokom dejal, da bo, če bo do delne zaustavitve delovanja vlade prišlo, to povsem republikanska krivda, republikance pa je označil kot izsiljevalce.

Predsednik predstavniškega doma John Boehner iz Ohia je povedal, da si Američani ne želijo zaprtja vlade in si ga ne želi niti sam, a da zdravstvena reforma povzroča veliko škode in je treba nekaj narediti.

Republikanski kongresnik Ted Cruz, predstavnik konservativnega gibanja čajankarjev in glasni nasprotnik Obamacara, pa je dejal, da se demokrati o pravih problemih države, delovnih mestih in gospodarstvu nočejo pogovarjati, ter Obamovo zdravstveno reformo označil kot največjega ubijalca delovnih mest, ki bo prizadela na milijone Američanov.

Zaplet z (ne)sprejetjem proračuna pa je po vsej verjetnosti uvod v še večjo politično bitko, ki to jesen čaka Washington. Kongres mora namreč do 17. oktobra povišati dovoljeno mejo javnega dolga. Če dviga meje ne bo, ZDA ne bodo več sposobne poplačati vseh svojih obveznosti.

Kongres ZDA ni bil sposoben kompromisa