Obama je svoj mandat začel zelo delavno. Foto: EPA
Obama je svoj mandat začel zelo delavno. Foto: EPA

Gre za financiranje organizacij in zdravstvenih ustanov, ki izvajajo splave ali svetovanje v tujini, ki zaradi prepovedi niso mogle dobiti ameriškega vladnega denarja. Odločitev demokratskega predsednika je zmaga za zagovornike pravice do splava. Kritiki prepovedi trdijo, da so bile zaradi nje ob zdravstveno oskrbo številne revne ženske.

Na stotine organizacij, ki delujejo v najrevnejših državah sveta, kjer je smrtnost nosečnic in novorojenčkov zelo velika, je bilo postavljenih pred dilemo: ali spoštujejo prepoved in ne opravljajo splava ali o njem svetujejo ali pa ostanejo brez milijonov dolarjev ameriške pomoči. Skupaj naj bi različne organizacije v času administracije nekdanjega predsednika Busha izgubile več kot 100 milijonov dolarjev.

Prepoved financiranja, znana tudi kot "politika Mexico Cityja" je začela veljati leta 1984 pod predsedovanjem takratnega ameriškega predsednika Ronalda Reagana. Predsednik Bill Clinton jo je leta 1993 dvignil, znova pa jo je leta 2001, ko je nastopil svoj prvi mandat, uvedel Bush in ob tem dejal, da zvezni denar ne bi smel kriti splava ali promocije splava.

T. V.