Znanstveniki menijo, da bo raziskovanje izvornih celic privedlo do prelomnih medicinskih odkritij. Foto: Reuters
Znanstveniki menijo, da bo raziskovanje izvornih celic privedlo do prelomnih medicinskih odkritij. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je obljubil, da sprememba financiranja ne pomeni, da to pomeni začetek človeškega kloniranja. Foto: EPA
Obama bo dovolil financiranje

Nekdanji predsednik George Bush je leta 2001 preprečil kakršno koli državno financiranje raziskav, razen na 21 vrstah izvornih celic, ki so bile takrat že ustvarjene, zdaj pa je Obama spremenil njegovo odločitev. Seveda so njegovo odločitev najbolj pozdravili številni znanstveniki, ki raziskujejo izvorne celice in pričakujejo, da bo to privedlo do prelomnih medicinskih odkritij. Raziskovanju ostro nasprotujejo verske skupine.

S podpisom je Obama dovolil spremembo, "ki so jo preteklih osem let številni znanstveniki in raziskovalci, zdravniki in inovatorji, pacienti in ljubeči sorodniki čakali ter nanjo upali". "V tem trenutku ni popolnoma jasno, kaj bo prineslo raziskovanje izvornih celic, zato ne pretiravajmo. Toda znanstveniki menijo, da imajo te majhne celice možnost, da nam pomagajo razumeti in mogoče celo pozdraviti nekatere izmed najnevarnejših bolezni in stanj," je ob podpisu zakona dejal ameriški predsednik.

Ob razglasitvi svoje odločitve ob navzočnosti znanstvenikov v Beli hiši je Obama dejal, da se je odločil po volji večine Američanov, ki podpirajo raziskave, s katerimi naj bi imeli upanje, da bodo zdravniki lahko ozdravili doslej neozdravljive bolezni, kot so sladkorna, parkinsonova in alzheimerjeva bolezen.

Analitiki menijo, da lahko Obamova odločitev vpliva tudi na kongres, ki utegne dati prepoved na uporabo državnih sredstev za ustvarjanje zarodkov za raziskovalne namene, o čemer govori leta 1996 sprejeti Dickey-Wickerjev amandma.

Republikanci na nogah
Obama je poudaril, da njegova odločitev ni bila lahka, a da verjame, da morajo ljudje skrbeti drug za drugega in lajšati človeško trpljenje, kar pa morajo početi na odgovoren način. Pri tem je zavrnil kritike republikancev, da bo njegova odločitev vodila v začetek človeškega kloniranja, in zagotovil, da bodo razvili stroga navodila, ki jih bodo strogo uveljavljali. "Zlorab ne moremo prenašati in vlada ne bo nikoli odprla vrat kloniranju, ker je to nevarno in zelo neustrezno." Nacionalni zdravstveni inštitut ima na voljo 120 dni, da razvije nova pravila glede izvornih celic zarodkov.

Vatikan: Odločitev je globoko nemoralna
Na Obamovo odločitev se je že odzval Vatikan: označil jo je za globoko nemoralno, predsednik konservativnega Sveta za raziskavo družine Tony Perkins pa je dejal, da gre za zaušnico vsem Američanom, ki so proti uničevanju zarodkov. Perkins je prepričan, da je uporaba človeškega življenja za znanstvene raziskave neetična in tega davkoplačevalci ne bi smeli podpirati.

K. T.

Obama bo dovolil financiranje