Obama je v dobrem mesecu svojega predsednikovanja naredil že kar nekaj odmevnih potez. Foto: EPA
Obama je v dobrem mesecu svojega predsednikovanja naredil že kar nekaj odmevnih potez. Foto: EPA
Znanstveniki menijo, da bodo s pomočjo raziskav izvornih celic dosegli dramatičen napredek. Foto: EPA

Obama naj bi namreč v ponedeljek odpravil omejitve glede financiranja raziskav izvornih celic človeških zarodkov.



Znanstveniki, ki so Obamovo odločitev toplo in olajšano pozdravili, so mnenja, da bo raziskovanje izvornih celic pripeljalo do prelomnih medicinskih odkritij, a številne verske skupine takim dejavnostim goreče nasprotujejo. Izvorne celice namreč poberejo iz neuporabljenih zarodkov, ki nastanejo kot rezultat postopkov umetnega oplojevanja na klinikah za oplojevanje.

Kontroverzne raziskave
Zarodne celice so najbolj prilagodljive, saj se lahko spremenijo v kateri koli drug tip človeške celice, pa naj bodo te kostne, mišične ali živčne. En zarodek lahko ponuja neomejeno zalogo celic.

A kljub temu je uporaba tovrstnih celic skrajno kontroverzna, saj jo imajo mnogi za neetično. Zlasti nasprotniki pravice do splava, ki so prepričani, da se življenje začne ob spočetju, trdijo, da je uporaba zarodkov za znanstvene raziskave umor.

Obama je bil kljub svoji krščanski veri že med svojo predsedniško kampanjo jasen, da namerava preklicati Bushevo odločitev o zarodnih celicah. Zadeva po njegovem presega verska načela, saj se tiče povrnitve znanstvene integritete v vlado.

K. S.