Barack Obama je pohvalil Iračane, da so odšli na volišča. Foto: EPA
Barack Obama je pohvalil Iračane, da so odšli na volišča. Foto: EPA
Irak
Iraška volilna komisija že prešteva glasove, izidi pa bodo znani v naslednjih dneh. Foto: EPA

Obama je povedal, da spoštuje iraške državljane, ki se niso ustrašili bombnih napadov in so izkoristili svojo volilno pravico. V iraški prestolnici Bagdad in v nekaterih drugih mestih po državi so se med nedeljskimi volitvami zgodili številni bombni in raketni napadi, ki so terjali najmanj 38 žrtev, več deset ljudi pa je bilo ranjenih. "Volitve so pokazale, da prihodnost Iraka pripada ljudem Iraka," je povedal Obama.

"Iračani so pripravljeni na prevzem nadzora"
Ameriški predsednik je ob tem povedal še, da so iraške varnostne sile kljub številnim napadom pokazale, da so dobro usposobljene in sposobne poskrbeti za varnost v državi tudi po umiku ameriških sil, ki je napovedan za avgusta letos, dokončno pa naj bi Američani zapustili Irak do konca leta 2011. "Danes so Iračani naredili korak naprej pri gradnji svoje države," je še povedal Obama.

Pogum Iračanov, ki so se kljub nasilju med predvolilno kampanjo in na dan volitev odpravili na volišča, je pozdravila tudi visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton. Dejala je, da to potrjuje zavezo iraškega naroda demokraciji.

Za čas volitev so iraške oblasti zaprle mejo z Iranom, vpoklicale na tisoče vojakov in omejile promet. Samo v Bagdadu je za varnost skrbelo 200.000 ljudi, po vsej državi pa 500.000 ljudi.

Kdo bo zmagal, kdo bo vladal?
Nedeljske parlamentarne volitve v Iraku so bile druge od padca režima Sadama Huseina. Za 325 mest v iraškem parlamentu se je potegovalo približno 6.200 kandidatov, ki jih je izbiralo 19 milijonov volilnih upravičencev. Največ možnosti za zmago ima sedanji premier in vodja šiitske koalicije Pravna država Nuri Al Maliki, a po vsej verjetnosti nobena od političnih zavez ne bo dobila večine glasov, zato bodo iraške stranke čakala še naporna koalicijska pogajanja. Izidi volitev naj bi bili znani v nekaj dneh.