Na vigiliji se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na vigiliji se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

Na vigiliji za žrtvami napada v cerkvi v Charlestonu se je zbralo na tisoče žalujočih. Domnevni morilec, 21-letni Dylann Roof je bil obtožen devetkratnega umora, guvernerka Južne Karoline pa se je zavzela za smrtno kazen. Predsednik ZDA Barack Obama je poudaril rasistično ozadje zločina. "Rasizem ostaja težava, proti kateri se moramo skupaj bojevati," je dejal Obama in kritiziral trenutno ureditev na področju nošenja orožja. Ob tem je tudi obtožil kongres, da ni ustrezno ukrepal po strelskem napadu leta 2012 na šoli v mestu Newtown, v katerem je bilo ubitih 26 ljudi, od tega 20 otrok.

Domnevni morilec, ki ga je policija prijela dan po napadu, naj bi dejal, da je želel začeti rasno vojno. Ubil je devet temnopoltih vernikov, kar naj bi oblasti obravnavale kot zločin iz sovraštva. Umori so se zgodili v času, ko so marsikje po državi oživele rasne napetosti, kljub temu pa je odzivu prizadete skupnosti in svojcev žrtev skupno predvsem odpuščanje.

Ne želijo se deliti glede na raso
Sorodniki ubitih so na sodišču, kjer je devetih umorov obtoženi Roof nastopil prek videopovezave, izražali obžalovanje, obenem pa odpuščanje napadalcu. Podobna sporočila je bilo slišati na vigiliji v Charlestonu, kjer so govorniki poudarjali, da tragedija ne bo zarisala rasne ločnice v mestu.
"Nocoj smo se združili v molitvi in ljubezni," je dejal župan Charlestona Joseph Riley.

Po poročanju več ameriških medijev je Roof priznal preiskovalcem, da je v sredo vstopil v cerkev in streljal na udeležence ure iz proučevanja Svetega pisma. Pred tem naj bi približno uro sedel med njimi. Iz naloga za aretacijo izhaja, da je šest žensk in tri moške večkrat ustrelil, nato pa se sklonil nad enega od preživelih in izrekel rasne pripombe.

Kakšno kazen bo dobil?
Guvernerka Južne Karoline Nikki Haley je menila, da si Roof zasluži smrtno kazen. "To je vsekakor zločin iz sovraštva," je dejala. "Vsekakor se bomo zavzemali za smrtno kazen. To je najhujši zločin, kar sem mu bila jaz in celotna država priča v zelo dolgem času," je poudarila.