Jezni Afgansitanci so že protestirali zaradi pokola. Foto: EPA
Jezni Afgansitanci so že protestirali zaradi pokola. Foto: EPA
Afganistan
V Afganistanu so poostrili varnostne ukrepe po incidentu. Foto: EPA
Ameriški vojak
Panetta zatrjuje, da strategija umika tujih sil iz Afganistana ostaja nespremenjena. Foto: EPA
V Afganistanu jeza zaradi morilskega-pohoda
Ameriški klavec v Afganistanu

Nedeljski incident, ko je ameriški vojak v strelskem pohodu ubil 16 ljudi, večinoma žensk in otrok, je znova zaostril odnose med Afganistanci in tujimi silami, predvsem ameriškimi.

Afganistanski poslanci so obsodili incident in opozorili, da prebivalci izgubljajo potrpljenje s samovoljnimi dejanji tujih vojakov v državi, pri čemer sami nimajo nadzora nad njimi.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je napovedal, da bi za vojaka, ki naj bi pred strelskim pohodom doživel živčni zlom, lahko na vojaškem sodišču zahtevali smrtno kazen. Imena vojaka ameriška vojska ni razkrila.

Omenjeni vojak je leta 2010 doživel poškodbo možganov, ko se je med prejšnjim služenjem v Iraku prevrnilo njegovo vozilo, je povedal neimenovani predstavnik ameriške vojske, ki pa ni hotel špekulirati glede povezave med poškodbo in pokolom.

Vojak je v noči s sobote na nedeljo zapustil svoje oporišče in se odpravil v sosednje vasi, kjer je po pripovedovanju prič streljal, kot da bi bil udeležen v spopadu. Večina žrtev naj bi bilo ubitih z enim strelom. Med najmanj 16 mrtvimi je devet žensk in trije otroci. V eni izmed hiš je ubil kar 11 članov ene družine. Po moriji se je predal.

Pokol ne bo spremenil načrtov
Panetta je dejal, da gre za osamljen primer, ki ne bo vplival na spremembo načrtov za postopen umik ameriških bojnih enot iz Afganistana do leta 2014. "Vojna je pekel. Taki dogodki in incidenti se dogajajo, priča so jim v vsaki vojni. To so grozni dogodki in verjetno ne gre za prvega in tudi ne zadnjega," je dejal ameriški obrambni minister.

Predsednik Obama je v pogovoru za medije povedal, da ge za "srce parajoč in tragičen" dogodek, po katerem je še bolj odločen pripeljati domov ameriške vojake, vendar pri tem ne bo hitel. Opozoril je, da morajo tuje sile zagotoviti, da so afganistanske varnostne sile sposobne zavarovati meje in preprečiti Al Kaidi, da bi si v državi znova našla zatočišče.

Na vprašanje, ali lahko incident v Afganistanu primerja s pokolom v Mi Laju v Vietnamu, ki je pomenil prelomnico v ameriškem odnosu do vietnamske vojne in pozneje predstavljal vzrok umiku ameriških vojakov, je Obama odgovoril, da ni primerjave.

"Očitno gre za osamljen primer vojaka, ki je deloval na lastno pest," je dejal in znova zatrdil, da to ne predstavlja velikanskih naporov ameriških vojakov in vojakinj v Afganistanu.

Talibanski uporniki so zagrozili, da se bodo za pokol maščevali z obglavljanjem ameriških vojakov.

"Islamski emirat še enkrat opozarja ameriške živali, da se jim bodo mudžahedini maščevali in bodo s pomočjo Alaha ubili ter obglavili vaše sadistične morilske vojake," je sporočil talibanski tiskovni predstavnik Zabihula Mudžahid. Talibani za označevanje svojega gibanja uporabljajo oznako "islamski emirat".

Merklova: Umik do leta 2014
Afganistan je v ponedeljek nenapovedano obiskala nemška kanclerka Angela Merkel, kar je njen četrti obisk pri nemških vojakih v nemirni državi. Ob obisku je zatrdila, da se bo nemška vojska zagotovo umaknila do leta 2014.

"Nismo še dosegli točke, ko bi lahko rekli, danes se bomo umaknili. Tudi ne morem reči, da nam to ne bo uspelo do leta 2013 oziroma 2014. Želja je, želimo si to in delamo za to," je dejala nemška kanclerka, ki je Kabul pozvala, naj pospeši proces politične sprave z oboroženimi skupinami, kot so talibani.

V Afganistanu jeza zaradi morilskega-pohoda
Ameriški klavec v Afganistanu