Obama je izredno priljubljen med Nemci in javnomnenjska raziskava ta mesec je pokazala, da jih v bitki za novega ameriškega predsednika kar 72 odstotkov podpira demokratskega kandidata, njegovega republikanskega nasprotnika McCaina pa le 11 odstotkov. Foto: EPA
Obama je izredno priljubljen med Nemci in javnomnenjska raziskava ta mesec je pokazala, da jih v bitki za novega ameriškega predsednika kar 72 odstotkov podpira demokratskega kandidata, njegovega republikanskega nasprotnika McCaina pa le 11 odstotkov. Foto: EPA
Brandenburška vrata
Brandenburška vrata so bila kot simbol miru zgrajena v 18. stoletju pod cesarjem Friderikom Viljemom II., po padcu berlinskega zidu leta 1989 pa je postal simbol ponovne združitve Nemčije. Foto: EPA

Medtem ko so socialdemokrati navdušeni, da bo imel ameriški demokratski predsedniški kandidat politični govor pred berlinskim simbolom svobode, pa je kanclerka Angela Merkel iz koalicijskih krščanskih demokratov izrazila zaskrbljenost, da bo zgodovinski simbol nemške enotnosti izrabljen za strankarske namene neke druge države.

"Nenavadno je imeti predvolilna zborovanja v tujini. Nobenemu izmed nemških kandidatov ne bi padlo na pamet, da bi za zborovanje uporabil Spominski park v Washingtonu ali Rdeči trg v Moskvi, saj se bi mu to zdelo neprimerno," je ogorčenost kanclerke pojasnil njen tiskovni predstavnik, ki je dejal, da bi se Merklova sicer prav rada srečala z Obamo.

Socialdemokratski župan Berlina Klaus Wowereit in njegov strankarski kolega ter zunanji minister Frank-Walter Steinmeier sta, nasprotno, navdušena in sta dejala, da je Obama toplo dobrodošel, da spregovori v nemški prestolnici. Steinmeier tudi meni, da bi lahko odklonilno stališče Merklove v ZDA lahko razumeli kot žalitev Obame.

"Američani so odločilno prispevali k rešitvi Berlina in zato bi jim morala biti na voljo zgodovinska prizorišča, kot so Brandenburška vrata," meni Steinmeier, njegov tiskovni predstavnik pa je še dodal, da je tudi ameriški republikanski predsedniški kandidat John McCain dobrodošel, da spregovori na tem mestu.

Vrata govornica ameriških predsednikov
Do zdaj so pred Brandenburškimi vrati spregovorili le povabljeni tuji voditelji in ne politični kandidati. Leta 1987 je tukaj nekdanji ameriški predsednik Ronald Reagan na sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova naslovil znameniti poziv "porušite ta zid", še bolj znan pa je govor še enega nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja v takrat razdeljenem mestu leta 1963, ko je dejal: "Ich bin ein Berliner" (Berlinčan sem). Z besedami: Berlin je svoboden se je ob bok rojakoma med obiskom leta 1994 skušal postaviti tudi Bill Clinton.

Obama se bo ta mesec podal na turnejo po Bližnjem vzhodu in Evropi. Pot ga bo najprej vodila v Irak, Afganistan, Izrael in Jordanijo, nato pa se bo odpravil še na staro celino, kjer bo obiskal Pariz in Berlin. Prav govor v nemški prestolnici naj bi bil osrednji dogodek njegove turneje.

G. V.