Po oprostilni razsodbi so po Ameriki izbruhnili spontani protesti. Foto: EPA
Po oprostilni razsodbi so po Ameriki izbruhnili spontani protesti. Foto: EPA
'Mi vsi smo Trayvon.' Foto: EPA
Obama: Martin bi lahko bil jaz

Naj spomnimo: šestčlanska porota je v soboto razsodila, da Zimmerman ni kriv uboja in da je šlo za samoobrambo oziroma je varnostnik menil, da je ogrožen.

Obama je dejal, da je smrt Trayvona Martina, neoboroženega temnopoltega najstnika, ki ga je Zimmerman, takrat 28-letni varnostnik, ustrelil lani na Floridi, sprožila vprašanja o tem, zakaj so mladi Afroameričani deležni rasnega profiliranja.

"Veste, ko je bil Trayvon ustreljen, sem si rekel: To bi bil lahko moj sin. Lahko bi tudi rekel, da bi bil Trayvon lahko jaz pred 35 leti," je povedal Obama novinarjem v Beli hiši.

Obama je dejal, da temnopolti Američani gledajo na primer skozi "dolgoletne izkušnje in zgodovino, ki ne izgine kar tako". Zato tudi po razsodbi čutijo veliko bolečino. "Še posebej temnopolti moški so vajeni, da se jih ljudje stalno bojijo, temnopolti pa tudi vidijo veliko razliko v tem, kako jih obravnava roka pravice."

Svari pred nemiri
In še: "Zelo malo afroameriških mož v tej državi še ni doživelo, da jim med opravljanjem nakupov sledijo. To vključuje tudi mene. Preden sem bil izvoljen za predsednika, sem slišal, kako vozniki zaklepajo vrata, ženske pa so se trdneje oklenile torbic, ko sem šel mimo njih."

In kako se odzvati na sobotno razsodbo? Obama meni, da bi nasilni protesti onečastili spomin na Trayvona Martina in vse hudo, kar prestaja njegova družina, da pa se mora narod nujno resno zazreti vase.

A Washington se že pripravlja na morebitno izjemno burno proslavo ob 50. obletnici slovitega govora Martina Luthra Kinga ("Imam sanje"), za katero že spreminjajo načrte. Predstavniki ameriškega gibanja za pravice temnopoltih namreč menijo, da bo avgustovska proslava precej bolj obiskana, kot bi bila sicer, ker je primer Trayvona Martina samo še izpostavil problematiko rasizma v sodobnih ZDA.

Obama: Martin bi lahko bil jaz