Sprva je bilo predvideno, da bo Obama govoril pred Brandenburškimi vrati, a si je po nasprotovanju nemške kanclerke Angele Merkel izbral novo prizorišče. Foto: Reuters
Sprva je bilo predvideno, da bo Obama govoril pred Brandenburškimi vrati, a si je po nasprotovanju nemške kanclerke Angele Merkel izbral novo prizorišče. Foto: Reuters
Berlinčani navdušeno pozdravili Obamo

Pred Stebrom zmage v nemški prestolnici se je zbralo več kot 200.000 ljudi, da bi slišali težko pričakovani govor ameriškega demokratskega predsedniškega kandidata, ki se je osredotočil predvsem na transatlantske odnose.

Ne sme biti novih zidov
ZDA in Evropa so se oddaljile in čas je, da se spet združijo, je dejal Obama, ki je spomnil na pozabljeno skupno usodo obeh celin. V pozivu na novo partnerstvo z Evropo je kot glavne svetovne izzive izpostavil terorizem, jedrsko oboroževanje, mamila in podnebne spremembe.

"V Evropi je vse pogostejše prepričanje, da je Amerika del tistega, kar je s svetom narobe in ne sila, ki se trudi popraviti krivice. V Ameriki se nekateri posmehujejo in zanikajo pomembnost vloge Evrope pri naši varnosti in v naši prihodnosti," je dejal Obama in opozoril, da je največja nevarnost dopustiti nove zidove, ki bi nas ločili eden od drugega.

Partnerstvo in sodelovanje med državami ni izbira, ampak ena in edina pot, da zaščitimo našo skupno varnost in napredujemo v naši humanosti, je dejal in dodal, da je "zdaj čas za gradnjo novih mostov po svetu, tako močnih kot je ta, ki nas veže prek Atlantika".

"Zgodovina je pokazala, da noben izziv ni tako velik, da ga svet, ki drži skupaj, ne bi mogel premagati. Nova generacija, naša generacija mora pustiti svoj pečat v zgodovini," je dejal 46-letni senator iz Illinoisa.

Skupaj za napredek v Afganistanu
Množica je Obamine besede o okolju, multilaterizmu in človekovih pravicah pozdravljala z bučnimi aplavzi, ki pa so izostali, ko je govoril o Afganistanu in potrebi po namestitvi dodatnih vojakov, ki bi se bojevali proti talibanom in Al Kaidi ter državi pomagali pri obnovi in napredku. Kljub pozivu ZDA svojim zavezanicam v zvezi Nato je Nemčija zavrnila možnost pošiljanja novih vojakov v nemirno državo, ki je zadnje mesece priča porastu nasilja.

"Noben ne pozdravlja vojne. Zavedam se velikanskih težav v Afganistanu. Vendar imata moja in vaša država pomembno vlogo pri zagotavljanju uspeha prve Natove misije zunaj evropskih meja. Za prebivalce Afganistana in za našo skupno varnost - delo mora biti opravljeno. Amerika tega ne zmore sama," je do vojaških misij skeptične Nemce skušal prepričati Obama.

Berlin je bil za Obamo prva postaja evropskega dela njegove prve mednarodne turneje, v okviru katere je že obiskal Kuvajt, Afganistan, Irak, Jordanijo in Izrael, pot pa ga bo vodila še v Francijo in Veliko Britanijo.

G. V.

Berlinčani navdušeno pozdravili Obamo