Pogled na Šibenik. Foto: EPA
Pogled na Šibenik. Foto: EPA

Prebivalci Šibenika so po potresu, ki je območje stresel ob 5.59, zbežali na ulice, vendar pa se je večina hitro vrnila domov. Žarišče potresa je bilo v globini dveh kilometrov.

Po podatkih Evrosredozemskega seizmološkega centra (EMSC) so potres najbolj čutili na območju Zadrske in Šibensko-Kninske županije. Po poročanju HRT-ja domačini vse jutro javljajo, da jih je zbudilo neprijetno tresenje tal. "Vse se je zatreslo, tresenje smo čutili šest, sedem sekund. Potres je bil kratek, a dovolj dolg, da nas je pognal na ulice," so dejali.

Za zdaj so prejeli le eno prijavo o materialni škodi, v kraju Vrpolje v bližini Šibenika se je odlomila stena in padla na osebni avtomobil, a pri tem nihče ni bil poškodovan. V centru za zaščito in reševanje pa telefon nenehno zvoni, saj prejemajo prestrašene klice domačinov. Nekateri so mislili, da je izbruhnila eksplozija, poleg dogodka v Vrpolju pa nihče ni prijavil gmotne škode.

Zaradi pregleda železniške proge je za promet zaprt del proge med Kninom in Splitom ter Kninom in Šibenikom, so sporočile Hrvaške železnice.

Seizmologinja: Nov epicenter

Dežurna seizmologinja Marija Mustać je za portal N1 izjavila, da je območju Šibenika nov epicenter, ki ni povezan s preteklimi potresi na Hrvaškem. "Danes in v prihodnjih dneh lahko zato na tem območju pričakujemo še več sunkov," je opozorila. Seizmologinja Helena Latečki pa je za HRT dejala, da po tem potresu ne pričakujejo hujše materialne škode, saj potres ni bil tako močan kot pretekli v Petrinji ali Zagrebu, se je pa strinjala, da je to novo žarišče. Spomnila je, da Dalmacija leži na potresno dejavnem območju, zato se vsakih nekaj let tresejo tla.

Hrvatje se še dobro spominjajo rušilnega potresa, ki je območje Petrinje prizadel konec decembra lani. Deli mesta so bili popolnoma porušeni, naravna katastrofa je zahtevala tudi sedem življenj, obnova pa bo dolgotrajna.

Območje Šibenika stresel potres