Mladić se že več kot desetletje skriva pred roko pravice. Foto: EPA
Mladić se že več kot desetletje skriva pred roko pravice. Foto: EPA

Srbski mediji so objavili odlomke iz dnevnikov nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, ki naj bi jih našli v njegovem stanovanju v Beogradu. Dnevnike, katerih avtentičnosti ni mogoče preveriti prek neodvisnih virov, so srbske oblasti že predale haaškemu sodišču.

Mladić v svojih dnevnikih opisuje, kako sta bila z nekdanjim političnim vodjo bosanskih Srbov Radovanom Karadžićem najvztrajnejša podpornika miru v BiH-u, in zatrjuje, da nista podlegla niti pritiskom Miloševića ter ruskih predstavnikov, med njimi tudi takratnega ruskega predsednika Borisa Jelcina.

Srbski časopis Politika piše, da je Milošević med pogajanji med drugim navajal nekdanjega britanskega premierja Winstona Churchilla, "da zgodovina odpušča zločine, ne pa napak", ko je poskušal Karadžića prepričati o nujnosti vzpostavitve miru.

Dnevniki na sojenju proti Karadžiću
Haaško tožilstvo je na začetku maja sporočilo, da so med preiskavo stanovanja Mladićeve žene Bosiljke v Beogradu našli nove dokaze v 18 vojaških dnevnikih, ki naj bi pripadali haaškemu beguncu. Te zapiske bo tožilstvo uporabilo kot dokazno gradivo na haaškem sodišču, tudi v sojenju Karadžiću.

Zapisi iz dnevnikov so bili objavljeni le nekaj dni po tem, ko je Mladićeva družina napovedala, da bo srbske oblasti pozvala, naj ga razglasijo za mrtvega. Družina se je za to odločila, ker tako upa na odmrznitev njegovega premoženja in pokojnine, pa tudi zaradi preganjanja in preiskovanja, ki so jima izpostavljeni.