Sadam Husein je zadnji izmed svetovnih voditeljev, ki je bil obsojen na smrt. Foto: EPA
Sadam Husein je zadnji izmed svetovnih voditeljev, ki je bil obsojen na smrt. Foto: EPA
Nürnberški procesi
V procesu pred Nürnberškim sodiščem so obsodili 76 obtožencev. Foto: EPA
Nicolae Ceausescu
V ruandskem genocidu je umrlo približno milijon ljudi. Foto: EPA

. Kdo so bili drugi svetovni voditelji, ki jih je doletela podobna usoda?

Nekdanji iraški diktator Sadam Husein je bil po skoraj leto dni dolgem procesu na smrt obsojen zaradi pokola 148 šiitov leta 1982. 30 decembra 2006 so obsodbo izvršili in ga obesili. Od leta 1945 naprej pa se je pred raznimi domačimi ali mednarodnimi sodišči znašlo kar nekaj svetovnih voditeljev. Nekateri so bili obsojeni, nekaj izmed njih tudi na smrt, drugi še vedno čakajo na obtožbo, nekateri pa so celo pred obsodbo umrli.

Nürnberški procesi
Sodni procesi v Nürnbergu med letoma 1945 in 1949 so bili najdaljši v zgodovini. Sodišče je bilo ustanovljeno, da bi sodili preživelim vodjem nacističnega režima in odgovornim za holokavst. V prvem primeru pred Mednarodnim vojnim sodiščem je bilo na smrt obsojenih 11 od 21 obtožencev, povojni sodni procesi v Nürnbergu pa so prvič v zgodovini nakazali možnost uporabe mednarodnega prava proti posameznikom, odgovornim za množično nasilje in grozljiva hudodelstva med drugo svetovno vojno.

Procesi v Tokiu
Na Mednarodnem sodišču za Daljni vzhod so med letoma 1946 in 1948 za zločine med drugo svetovno vojno obsodili 28 visokih predstavnikov japonskih oblasti. Vsi so bili spoznani za krive, sedem so jih obsodili na smrt, 16 pa na dosmrtno ječo. Najodmevnejša je bila usmrtitev nekdanjega premierja Hidekija Toja.

Nicolae Ceausescu obsojen pred tajnim sodiščem
Leta 1989 je tajno sodišče na smrt obsodilo romunskega predsednika Nicolaa Ceausescuja in njegovo ženo Eleno zaradi zločinov proti človeštvu, ki sta jih storila v skoraj 25-letni vladavini komunizma v Romuniji. Proces je trajal le nekaj dni, usmrtili pa so ju na božični dan istega leta. Po njuni smrti so bile na romunskih ulicah množične proslave.

Milošević ni bil obsojen
Mednarodno kazensko sodišče za zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije je bilo ustanovljeno leta 1993, da bi sodili tistim, ki so bili odgovorni za vojne zločine na Balkanu od leta 1991 naprej. Najbolj razvpit obsojenec je bil nedvomno nekdanji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević. Njegov proces se je začel leta 2002, končal pa 11. marca leta 2006, ko je Milošević nepričakovano umrl.

Zaradi Ruande ni umrl nihče
Mednarodno kazensko sodišče za Ruando je bilo ustanovljeno leta 1994 z namenom preganjanja zločincev, ki so bili odgovorni za genocid v tej afriški državi. Sodišče je obsodilo 22 od 83 obtoženih, med njimi tudi nekdanjega premierja Jeana Kambando, ki je bil zaradi zločinov proti človeštvu obsojen le na dosmrtno ječo.

Auguste Pinochet brez kazni
Čilskemu diktatorju Pinochetu so poskušali soditi večkrat, saj naj bi dal med vladanjem ubiti okoli 3.000 političnih nasprotnikov, na desettisoče naj bi jih bilo mučenih, približno 200.000 pa naj bi jih bilo prisiljenih zapustiti državo. Prvič so ga aretirali v Londonu leta 1998, od koder naj bi ga prepeljali v Španijo, kjer naj bi mu sodili, a sojenja nikoli ni bilo. Leta 2004 so Pinochetu sodili za operacijo Kondor, katere cilj je prav tako bila odstranitev političnih nasprotnikov. Takrat mu je vrhovno sodišče odvzelo imuniteto, obsojen pa ni bil nikoli. V nedeljo je Pinochet umrl in tako nikoli ne bo plačal za zločine, ki jih je storil.

Zločini v Sierri Leone
Leta 2002 je bilo ustanovljeno še posebno sodišče za Sierro Leone, kjer so se od leta 1996 dogajali zločini proti človeštvu. Za vojne zločine je bilo obtoženih 11 ljudi, med njimi tudi nekdanji liberijski predsednik Charles Taylor, ki je v državi vzpostavil avtoritarni režim. Dolgo se je skrival v Nigeriji, ki mu je leta 2003 ponudila azil, marca leta 2006 pa so ga v Nigeriji ujeli in odpeljali v Haag, kjer mu sodijo zaradi vojnih zločinov.

Brina Tomovič