Prostovoljci Sirske civilne zaščite so objavili videoposnetek, ki prikazuje otroke, ki imajo težave z dihanjem. Foto: EPA
Prostovoljci Sirske civilne zaščite so objavili videoposnetek, ki prikazuje otroke, ki imajo težave z dihanjem. Foto: EPA
Alep
Vladne sile naj bi v nedeljo spet prevzele nadzor nad deli mesta, ki so jih prejšnji mesec zavzeli uporniki. Foto: Reuters
Poročila o napadu s klorom

Kot poroča BBC, prostovoljni reševalci sporočajo, da so imeli ljudje v predelu mesta Sukari po napadu težave z dihanjem. Reševalec Sirske civilne zaščite Ibrahem Alhadž je dejal, da je na prizorišče prispel kmalu po napadu s sodi, ki so po njegovih besedah vsebovali klor.

Sirska civilna zaščita, skupina prostovoljnih reševalcev, ki deluje na območjih pod nadzorom upornikov, je na družbenem omrežju Facebook objavila videoposnetek, ki prikazuje otroke, ki za dihanje uporabljajo maske s kisikom.

Sirska vlada zanika uporabo kemičnega orožja. Tokratni napad ni neodvisno potrjen, a preiskava pod vodstvom Združenih narodov je avgusta ugotovila, da so vladne sile klor uporabile v najmanj dveh primerih. Rusija, ključni zaveznik sirske vlade, je medtem uporabe kemičnega orožja, sicer "strupenega plina", pri napadih na vladne položaje v Alepu obtožila upornike. Klor je pogosta industrijska kemikalija, uporabo v vojaške namene pa prepoveduje Konvencija o kemičnem orožju.

Opozicija v Londonu s "prijatelji Sirije"
Do poročil o napadu prihaja pred srečanjem voditeljev sirske opozicije v sredo v Londonu, kjer naj bi predstavili nov načrt za politično tranzicijo, s čimer bodo poskusili končati spopade.

Glavno opozicijsko politično skupino, Visoki pogajalski odbor, bo gostil britanski zunanji minister Boris Johnson, srečanja pa se bodo udeležili še zunanji ministri skupine držav, imenovane Prijatelji Sirije, med katerimi so ZDA, Francija, Nemčija, Italija, Egipt, Savdska Arabija, Turčija, Velika Britanija, Katar, Združeni arabski emirati, Jordanija.

Pod zaporo skoraj milijon ljudi
ZN medtem opozarja, da se je vojna v Siriji še bolj razplamtela. V svojem 12. poročilu o Siriji je ZN sporočil, da je ustavitev sovražnosti v februarju omogočila, da so nekatera mesta prvič po več letih prejela pomoč, a to je trajalo le nekaj tednov. Potem pa so se vnelo še hujši spopadi. Poročila ZN-a ugotavlja, da pod blokado živi 600.000 Sircev, dodatnih 300.000 pa jih je ujetih v Alepu.

V nedeljo naj bi sirske vladne sile ponovno zajele dele Alepa, ki so jih prejšnji mesec zavzeli uporniki, s čimer so uporniški predeli na vzhodu mesta spet pod zaporo.

Poročila o napadu s klorom