Sanader je trenutno v priporu v Zagrebu. Foto: BoBo
Sanader je trenutno v priporu v Zagrebu. Foto: BoBo

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremeni Sanaderja, da sta se "z osebo na visokem položaju v upravi Mola" dogovorila, da bo za deset milijonov evrov storil vse za sprejetje sprememb in dopolnil pogodbe o medsebojnih odnosih delničarjev, s katerimi bi Hrvaška madžarski družbi neutemeljeno zagotovila prevladujoči vpliv v naftni družbi Ina.

Dogovori so potekali v Zagrebu in Budimpešti med Sanaderjevim premierskim mandatom na začetku leta 2008. Gre za drugo obtožnico proti Sanaderju na Hrvaškem.

Kot dodaja Uskok na spletni strani, se je Sanader dogovoril, da bo za omenjeni denar zagotovil tudi pogodbo o ločitvi plinskega poslovanja iz Ine oz. izločitev tistega dela plinskega poslovanja, ki ustvarja izgube. Izločeni del Ine naj bi prevzela Hrvaška.

Uskok trdi, da se je Sanader zavedal škodljivosti pogodbe za hrvaške interese, a je vseeno uporabil avtoriteto predsednika vlade in vsilil svoje vnaprej pripravljene sklepe o bistvenih delih omenjenih pogodb, ki sta bili sklenjeni 30. januarja 2009. V pogodbah so bile v celoti sprejete vse zahteve Mola, ki je pozneje Sanaderju v več obrokih v celoti izplačal dogovorjeni znesek, navaja Uskok.

Protikorupcijski urad - gre za poseben del hrvaškega državnega tožilstva - predlaga, da se Sanaderju odvzame protipravno zasluženo premoženje v vrednosti deset milijonov evrov in denar nakaže v državni proračun 15 dni od pravnomočnosti razsodbe.